Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Advokat ‘iranske Angeline’: Ima koronavirus, oslobodite je

Preuzmite sliku

Fatemeh Khishvand (22), poznatija pod imenom Sahar Tabar, kojeg koristi na Instagramu, ali i kao ‘iranska Angelina Jolie’, u zatvoru je od oktobra zbog velikog broja optužbi, uključujući i bogohuljenje te poticanje na nasilje.

Njeni advokat tražili su da je se oslobodi zato što je pozitivna na koronavirus, ali ne mogu doći do suca koji to može učiniti, tvrdi njen advokat.

– Mislimo da je neprihvatljivo da mlada žena, oboljela od koronavirusa, bude u ovakvim okolnostima, i da joj je pritvor produžen, rekao je u srijedu advokat za ljudska prava Payam Derafshan.

 • Tabar je obožavala objavljivati razne fotografije na Instagramu, s obzirom na to da je to jedina društvena mreža koju je u Iranu dozvoljeno koristiti jer su Facebook i Twitter zabranjeni.

  Iranku su proslavile neuspješne plastične operacije kojima je drastično promijenila svoj izgled u želji da nalikuje holivudskoj zvijezdi Angelini Jolie (44). Tako je navodno prošla 50 estetskih operacija, a djevojka je priznala i da se godinama izgladnjivala pa je došla do samo četrdeset kilograma. Velika inspiracija joj je i lik ‘Mrtve nevjeste’ u koju se često preruši za potrebe snimanja.

 • – Svaki put kad se fotografiram za Instagram, našminkam se na smiješni način. Volim se izražavati. To je umjetnost. Moji fanovi znaju da to nije moje pravo lice – rekla je Sahar. Iranka voli svoje fotografije dodatno ‘dotjerati’ i u Photoshopu što je vidljivo jer nije baš vješta u tome.

  Bez obzira na to što se virus proširio po cijeloj zemlji, sudac Mohammad Moghiseh više puta je odbio osloboditi je, rekao je njen advokat. Bizarno je, napominje, što u zatvoru u Teheranu negiraju da Instagram zvijezda ima virus.

 • – Izgleda da je postala navika da vlasti sve negiraju – kaže advokat Derafshan i napominje da nema smisla lagati već da bi voditelj zatvora trebao priznati da se virus proširio ćelijama i da je njegova klijentica zaražena.

  – Puno žena iz tog zatvora zvale su moje kolege i mene oko te užasne situacije u zatvoru i straha da se koronavirus proširio – ističe advokat.

  Jednostavno želi da vlasti donesu odluku kojom će svi zatvorenici biti privremeno oslobođeni. Prema zadnjim podacima (petak ujutro) u Iranu je zaraženo 77.995 ljudi, a od virusa je preminulo njih 4.869. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje