Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Aditiv koji izaziva rak nalazi se u brojnim namirnicama, pogledajte cijeli popis

Preuzmite sliku

U posljednje vrijeme u mnogim prodavnicama počeli su se prodavati takozvani ‘zdravi’ sladoledi bez šećera, glutena i nekih umjetnih primjesa. Međutim, u tim se sladoledima nalazi karagenan, aditiv s crvene liste E-brojeva kojeg treba izbjegavati.

Pretragom PUBMedia, zdravstvenog arhiva na kojem Američka medicinska knjižnica i Nacionalni institut za zdravlje objavljuju naučna istraživanja, mogu se pronaći brojne studije. Neke od njih ukazuju na potencijalnu štetnost tog adaitiva, dok pojedine navode kako nije štetan, ako se koristi u dozvoljenim količinama. U studijama iz 1982. do danas otkrilo se kako karagenan ima karcinogen potencijal kod životinja.

Mogući uzročnik raka

E407 karagenan je prirodni biljni zgušnjivač i sredstvo za mijenjanje konzistencije. Po svojoj hemijskoj strukturi je linearni sulfatirani polisaharid koji se ekstrahira iz crvenih morskih algi. Karagenan je neprobavljiva tvar koja pospješuje probavu, a iz organizma se izlučuje u nepromijenjenu obliku. Velike doze djeluju laksativno i mogu omesti resorpciju nekih mineralnih tvari (npr. kalija).

Može uzrokovati alergiju

Istraživanja na eksperimentalnim životinjama pokazala su da razgradni produkti karagenana, koji nastaju pod uticajem visoke temperature i kiselina, izazivaju ulceracije gastrointestinalnoga trakta te da mogu dovesti do kancerogenih promjena ili uzrokovati nastajanje Chronove bolesti. Ovaj aditiv ne smije se dodavati početnoj hrani za dojenčad niti dijetnoj hrani za dojenčad i malu djecu. Upotrebljava se u pasteriziranom vrhnju, mlijeku u prahu i ugušćenom mlijeku. Upotrebljava se i u pekarskim proizvodima, kolačima i keksima, majonezi, margarinu, bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima, prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajućim napicima, bazama od agruma, koncentratima za supe i umake, dodacima jelima, začinima, grickalicama od žitarica i krompira, senfu, dodacima prehrani. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje