Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Brzo i jednostavno: Vojnički trik koji će vam pomoći da zaspite u roku od dva minuta

Preuzmite sliku

Vojnicima strog ritam života daje vrlo ograničeno vrijeme za spavanje, ponekad i na vrlo neudobnim mjestima i u vrlo napetim situacijama, pa ima smisla što je razvijena posebna metoda koja im pomaže da što prije padnu u san.

Metoda koja pojedincima pomaže da zaspu u roku od samo 120 sekundi, navodno je osmišljena za američke vojne pilote. Njeno usavršavanje može potrajati šest sedmica, ali kad to učinite, uspavljivaće vas čak i s vrlo glasnim zvukovima u pozadini ili nakon jake doze kofeina.

Evo kako izvesti vojnu metodu uspavljivanja:

Korak 1: Započnite s opuštanjem mišića lica, uključujući mišiće u ustima.

Korak 2: Spustite ramena i opustite ruke da ‘padaju’ pored tijela, oslobodite napetost na tim područjima.

Korak 3: Opustite grudi dok duboko izdišete.

 • Korak 4: Opustite donji dio tijela – bedra, noge i listove.

  Korak 5: Ispraznite svoj um tokom 10 sekundi – razbistrite ga odlaskom na svoje “sretno mjesto” ili zamislite nešto opuštajuće. Ako to ne možete da učinite, možete uzastopno u sebi da izgovorite riječi: ‘Nemoj da misliš’.

  Korak 6: To je to. Trebalo bi da ste već zadrijemali, ali nastavite tako dok ne zaspite.

  U ovom poduhvatu vizualizacija sretnog mjesta, mjesta na kojem se osjećate smireno i bezbjedno, može vam pomoći u upravljanju mislima koje vas uznemiruju i ne daju da zaspite, a čak je utvrđeno da ima pozitivne rezultate za one s nesanicom.

  U kombinaciji s pažljivim disanjem i opuštanjem mišića, navodno djeluje i ako pokušavate da zaspite sjedeći. Ipak, ako imate poremećaj poput anksioznosti ili poremećaja pažnje, vjerovatno će ići teže(ddl.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,