Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

5 zabranjenih mjesta na Zemlji koja se ne smiju posjetiti

Preuzmite sliku

Bez obzira koliko novaca imali na raspolaganju za putovanja, ova mjesta ne možete posjetiti, i bolje je niti ne pokušavati.

1. Otok Gruinard 

Razlog zabrane putovanja: testiranja biološkog oružja

Britanska je vlada 1942 godine kupila škotski otok Gruinard za testiranja bioloških oružja, a posebice antraksa. Zbog ekperimenta antraks je zagadio cijeli otok te izazvao smrt 95 posto njegove populacije.

Do osamdesetih godina prošlog stoljeća ovaj se otok smatrao najsmrtonosnijim mjestom na Zemlji, a od 1986. godine počela su čišćenja. Iako je 1990. godine proglašen sigurnim, na Gruinard više niko ne želi dolaziti.

Stručnjaci su upozorili da se spore antraksa zadržavaju u zemlji, zbog čega neće biti prihvatljiv za život nekoliko stotina godina.

2. Otok Surtsey 

Razlog zabrane putovanja: naučni eksperimenti

U vodama oko Islanda 1963. godine erumpirao je podvodni vulkan i u vrlo kratkom vremenu stvorio novi otok površine 2,7 četvornih kilometara.

Odmah je privukao pažnju brojnih znanstvenika iz različitih zemalja svijeta koji su željeli istražiti nastanak novog otoka, a dobio je ime po divu s plamtećim mačem iz nordijske mitologije Surtru. Otad je zabranjen za javnost, a smiju ga posjećivati samo naučnici.

3. Otok Ilha da Queimada Grande 

Razlog zabrane putovanja: otrovne zmije

Ilha da Queimada Grande otok je površine 0,43 četvorna kilometra koji se nalazi 35 kilometara od brazilske obale. Iako na prvi pogled izgleda idilično, skriva oko 4000 zmija. Najotrovnija je od njih zlatna zmija (Bothrops insularis), čiji je otrov pet puta jači od ostalih otrovnica.

Kada ugrize, nastupa gotovo trenutna smrt. Upravo zato brazilske su vlasti zabranile posjećivanje ovoga otoka zmija.

4. Otok Sjeverni Sentinel 

Razlog zabrane putovanja: opasni stanovnici

Sjeverni Sentinel prostire se na 72 četvorna kilometra u Bengalskom zaljevu. Jedan je od Andamanskih otoka , a okuplja primitivan narod Sentinele koji su u izolaciji od ostatka svijeta posljednjih 60.000 godina. Aktivno brane svoj teritorij od bilo kakvih uljeza.

Primjerice, 2004. godine lukovima i strijelama napali su helikopter koji je indijska vlada poslala da istraži trebaju li lokalci kakvu pomoć nakon tsunamija, a ubili su i nekoliko zalutalih ribara. Indijska vlada zabranila je pristup njima i njihovoj zemlji.

5. Veliko svetište Ise

Razlog zabrane putovanja: dom religijskog blaga

Veliko svetište Ise šintoističko je svetište u istoimenom japanskom gradu koje je posvećeno božici Amaterasu-omikami . U njegovom sklopu nalazi se svetište Ise Jingua koje je navodno dom Svetog ogledala jednog od najsvetijih mjesta šintoističke religije.

Ograđeno je visokom drvenom ogradom, a u nju smiju ući samo visokopozicionirani svećenici te pripadnici carske obitelji. Svima ostalima pristup je zabranjen. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,