Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

3D skulptura zbunila korisnike društvenih mreža: Pogledajte optičku iluziju koja je postala viralni hit

Preuzmite sliku

Optičke varke su “pogrešno” percipirane pojave koje često mogu biti zbunjujuće. Najčešće su optičke iluzije, ali je razlika u tome što optičke varke uključuju samo pojave koje percipiraju oči, a perceptivne uključuju sve pojave koje percipiramo 

Naime, proteklih dana 3D skulptura strelice autora Kokichija Sugihare postala je viralni hit na društvenim mrežama, a video koji je objavljen na Twitteru pogledalo je više od dva miliona ljudi.

Korisnik koji je objavio video skulpture pojasnio je da strelica na sebi ima linije koje zbunjuju našu percepciju, pa tako strelica pokazuje samo na lijevu stranu, čak onda i kada je rotirate.

Brojni komentari korisnika društvenih mreža govore da su svi zbunjeni ovom neobičnom skulpturom.

Neke optičke iluzije uzrokovane su nesavršćenošću naših osjetila (tromost oka, primjera radi), a neke radom našeg mozga. (Tuzlanski.ba)

Ovih dana korisnike društvenih mreža zaokupirala je optička varka jer ne mogu shvatiti kako ona funkcionira. Naime, mnoge je ova 3D skulptura strelice zbunila jer koliko god puta da je okrenete ona ne može pokazati lijevu stranu

Korisnik Twittera koji je prvi objavio optičku iluziju matematičara i skulptora Kokichija Sugihare objasnio je da je 3D strelica isprintana s hrpom krivih linija koje naši mozgovi ne registriraju.

Na Twitteru je ovaj video pogledalo više od dva miliona ljudi.

Većina ljudi potpuno je zbunjena ovom iluzijom što se može vidjeti po komentarima koji se nalaze ipod optičke varke.

Iako su neki pokušali objasniti šta se zapravo dešava, neki tvrde da to nema nikakve veze s funkcioniranjem mozga.

Optičke iluzije su “krivo” percipirane pojave koje često mogu biti zbunjujuće. Neke od njih su su perceptivne varke uzrokovane nesavršćenošću naših osjetila (tromost oka, primjerice), a neke radom našeg mozga.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje