Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

2015. najtoplija otkako se mjeri temperatura kopna i mora

Preuzmite sliku

Prošla godina je bila najtoplija otkako se mjeri temperatura na kopnu i moru, dijelom zahvaljujući djelovanju El Nina, globalnog atmosfersko-okeanskog fenomena, koji je prevladavao cijele godine, ali i topljenju leda koje je izazvalo najviše temperature mora do sada.

Podaci su objavljeni u utorak u studiji temeljenoj na radu 450 naučnika širom svijeta.

Izvješće o stanju klime, koje je objavilo Američko meteorološko društvo, slijedilo je izvješće dviju agencija američke vlade koje su također utvrdile da su temperature 2015. bile najviše do sada.

Godišnja studija, koju provodi američka Nacionalna agencija za okeane i atmosferu (NOAA), vjerovatno će dodatno potaknuti raspravu koja je u toku vezano uz globalno zagrijavanje i politike s tim u vezi definisane u međunarodnom sporazumu zacrtanom u decembru u Parizu.

Rekordne vrućine zabilježene 2015. posljedica su djelovanja dugogodišnjeg globalnog zagrijavanja i jednog od najjačih godišnjih djelovanja fenomena El Nino za posljednjih najmanje pola stoljeća, navodi se u izvješću. El Nino donosi neuobičajeno tople vode u Tihi okean od kraja decembra i može izazvati katastrofalne vremenske uvjete.

Prošle je godine temperatura na zemljinoj površini bila za jedan stepen viša negoli prethodne godine koja je također bila rekordna, objavila je NOAA u izvješću.

Thomas Karl, direktor NOAA-ih Nacionalnih centara za informacije o okolišu, potvrdio je da je godišnje izvješće pokazalo kako su 2015. na klimu presudno djelovale dugogodišnje klimatske promjene i fenomen El Nino koji je, po njegovim riječima, pokazao kako kratkoročni događaji poput tog fenomena, koji nastaje usred fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog okeana i uzrokuje jake suše, oluje i poplave, može pojačati relativan utjecaj i učinak dugoročnih trendova globalnog zagrijavanja.

El Nino će vjerovatno imati još jači utjecaj na globalne temperature tla 2016, postavljajući time temelje za novu rekordnu godinu po visini temperature, ističe se u izvješću.

U izvješću se također navodi da je globalno razina mora porasla za oko 70 mm od prosjeka zabilježenog 1993. Tokom posljednja dva desetljeća razina je rasla prosječno godišnje za 3,3 mm, a najviše razine zabilježene su u zapadnom dijelu Tihog okeana i u Indijskom okeanu.

Koncentracije stakleničkih plinova također su rekordno visoke, i po prvi put prelaze omjer od 400 čestica na milion, zabilježio je opservatorij Mauna Loa na Havajima, stoji u izvješću.

Globalne temperature tla i mora najviše su otkako su sredinom 19. stoljeća počela mjerenja.

Prema navodima iz izvješća, temperature tla na Arktiku bile su najviše 2007. i 2011. otkako je početkom 20 stoljeća tamo počelo mjerenje, uz smanjivanje zaleđenih morskih površina i posljedice koje to izaziva po morski životinjski svijet. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,