Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

10 običnih stvari koje su zabranjene u nekim dijelovima svijeta: Kinder jaje, žvakaće gume…

Preuzmite sliku

Kombinacija političkih faktora, kulture, religije, ali i strepnja za zdravstvenu dobrobit stanovnika dovela je do zabrane ovih predmeta u pojedinim zemljama svijeta.

Rusija: Francuski sir

Kao odgovor na sankcije zapadnih zemalja u vezi sa ukrajinskom krizom, vlasti Rusije zabranile su u augustu 2014. godine uvoz određenih proizvoda iz zemalja Evropske unije, SAD, i svih ostalih zapadnih zemalja koje su bile umiješane u spor.

Kanada: Dječija hodalica

Tokom istraživanja u 2004. godini, kanadski naučnici ustanovili su da hodalice, zbog toga što djetetu omogućavaju veću mobilnost nego što je inače ima, mogu izazvati brojne povrede, uključujući povredu glave, lomljenje kostiju, pa čak i smrtni ishod.

Iran: Lutke za butike

Kao odgovor na sve veći uticaj Zapada, Iran je 2009. godine zabranio izlaganje svih ženskih plastičnih lutaka u radnjama sa garderobom koje poseduju izražene obline i ne nose hidžab.

Sjeverna Koreja: Džins pantalone

U Sjevernoj Koreji se plave džins pantalone smatraju simbolom SAD, pa je nošenje ovog odjevnog predmeta ilegalno

Saint Lucia: Japanske četke za brijanje

Zbog skandala sa kontaminacijom četkica antraksom koji se dogodio početkom 20. vijeka, u ovoj zemlji čak i danas zabranjen je njihov izvoz i uvoz iz Japana.

SAD: Kinder jaje

Čuvena poslastica u kojoj se krije igračka zabranjena je u Americi iz bezbjednosnih razloga – smatra se da bi mlađa djeca mogla da se uguše plastičnim dijelovima.

Singapur: Žvakaća guma

Posjedovanje i žvakanje žvakaće gume nikad nije bilo ilegalno u Singapuru, ali su zbog toga što se teško uklanjaju sa ulica njihova prodaja i uvoz zabranjeni 1992. godine.

Japan: “Vik” inhalator

U Japanu je zabranjeno izdavanje lijekova bez recepta koji sadrže supstancu pseudoefedrin.

Tajland: Film “Ana i kralj”

Zbog toga što vređa tajlandsku monarhiju i ne oslikava pouzdano istoriju ove zemlje, film “Ana i kralj” zabranjen je u Tajlandu.

Saudijska Arabija: Maske za prerušavanje

Saudijska Arabija zabranila je 2013. godine uvoz i prodaju masaka sa likom Guya Fawkesa, protagonste filma “V for Vendetta”. Danas isti zakon važi za sve maske za prerušavanje. (b92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,