Petak, 24. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

”Pokemon Go” osvaja svijet (VIDEO)

Popularno

Japanska kompanija Nintendo, koja je godinama odbijala prilagoditi svoje kultne igrice pametnim uređajima, početkom jula lansirala je interaktivnu igricu Pokemon Go. U aplikaciji koja je prvobitno zamišljena kao prvoaprilska šala na naslovnici Googlea u 2014. godini, igrači pomoću kamere i GPS-a pronalaze, hvataju i bore se s Pokemonima koji oživljavaju preko njihovih pametnih uređaja.

Za sve to je neophodno da hodaju do određenih lokacija pa se sada igranje igrica seli na gradske ulice.

U samo sedam dana od lansiranja u SAD-u, Australiji i na Novom Zelandu, Pokemon Go je gotovo prevazišao broj korisnika Twittera u SAD-u, a serveri su padali nekoliko puta zbog velike popularnosti, javlja Guardian.

Vrijednost dionica Nintenda, koji posjeduje trećinu kompanije Pokemon i udio u Nianticu – kompaniji koja je razvila igricu, skočila je za nevjerovatnih 50 posto, a puštanje igrice u promet u drugim zemljama je odgođeno dok se developeri bore s ogromnom potražnjom.

Mračna strana

Iako ova igrica, zbog činjenice da se igra u stvarnom vremenu i na otvorenom, podrazumijeva fizičku aktivnost, stvarnu socijalizaciju i mnoštvo drugih pozitivnih aspekata, već je isplivala i mračna strana.

Policiji u Missouriju prijavljena je grupa muškaraca koji su vrebali i napadali igrače okupljene na takozvanim Pokestopovima na zabačenim lokacijama. Pokestopovi su lokacije u igrici na kojima igrači mogu uhvatiti veliki broj Pokemona i prikupiti vitalne predmete u igrici.

Jedna žena u Wyomingu otkrila je leš dok je bila u potrazi za vodenim Pokemonom u blizini svoje prikolice.

Kako prenosi Guardian, policija New Jerseyja je čak bila primorana podsjetiti građane da: “U normalnoj svakodnevici ne biste obilazili napuštene ulice u tri ujutro. To se ne bi trebalo mijenjati samo zato što vam aplikacija kaže tako.“

Nestrpljivi fanovi

Nintendo je obećao svojim klijentima još četiri igre za pametne telefone, a ovaj potez mogao bi povećati profit kompanije za 450 miliona dolara.

Igra je za sada dostupna u SAD-u, Australiji i na Novom Zelandu, a očekuju je i u drugim dijelovima svijeta.

Iako sigurnosne kompanije savjetuju drugačije, veliki broj tehnički podučenijih igrača uspio je zaobići regionalna ograničenja te igrica oživljava u Evropi, ali i regiji. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,