Umjesto obrazovanja izabrao da igra video igrice, sada zarađuje ogroman novac
Foto: Tuzlanski.ba

Tinejdžer iz Philadelphije zarađuje oko 200.000 dolara (oko 356.744 KM) godišnje igrajući videoigru Fortnite, piše Mirror. 

Alex Benabe (19) igra između 12 i 24 sata, a jednom prilikom je uživo prenosio kako igra 37 sati bez prestanka, pauzirajući jedino prilikom odlaska u toalet, prenosi Tuzlanski.ba.

U prosjeku, Alex igra desetak sati dnevno u očevoj garaži, koja je pretvorena u visokotehnološki igrački centar koji sadrži opremu vrijednu 50.000 dolara. Njegova igra je Fortnite Battle Royale – 100 igrača suočava se u borbi na smrt u kojoj samo jedan pobjeđuje. Ovaj uspješni tinejdžer spreman je da se u maju takmiči na Svjetskom kupu Fornite, turniru s nagradnim fondom od 30 miliona dolara.

Alex, koji se na Youtube-u zove Destroy, kaže da je oduvijek znao da želi biti profesionalni "gamer".

“Igram igrice od svoje sedme godine. Da budem iskren, nisam imao plan B. Znao sam da ne želim da idem na fakultet niti da tražim posao. Prva igra koju sam igrao bila je Call of Duty: Modern Warfare. Prvi sam novac zaradio s 13 godina. Moja karijera zaista je započela u 18. godini. U to vrijeme sam zarađivao između 40 i 50 hiljada dolara godišnje”, kaže mladi Amerikanac.

Sada zarađuje 10-12 hiljada dolara mjesečno na Twitchu, najboljoj platformi za direktni prenos videoigara. Takođe je zaradio dosta novca od igranja pred publikom na stadionima, kao i ugovora sa softverskom kompanijom Epic Games.

“Prošle godine zaradio sam oko 60.000 dolara od Epic Gamesa zbog dobrih rezultata na određenim turnirima”, kaže Alex koji ima unosan ugovor i s profesionalnom Esports organizacijom Luminosity Gaming.

“Nažalost, zbog poslovne politike ove organizacije, ne smijem objaviti koliko zarađujem, ali i njihova ponuda bila je jako agresivna”, dodao je.

Alexov otac i menadžer, Meni Benabe (41), kaže da njegov bogati sin štedi sav novac koji zaradi. Ipak, nedavno je potrošio oko 50.000 dolara pretvarajući garažu u visokotehnološki centar za igranje.

“Kada igrate na ovom nivou, vrhunska je oprema nužan trošak. Najviše igram Fortnite, ali želim se razviti i u drugim igrama. Želim da razvijem svoj brend i objavljujem na Youtube-u videozapise, kao i blogove. Kada dođe vrijeme za nove igre, odabraću one koje moji fanovi vole”, objašnjava on.

Nije sve, ipak, u zabavi i igri. Da bi održao formu i ostao konkurentan, Alex se mora pridržavati i strogog rasporeda.

“Igram svakog dana najmanje osam sati. Katkad igram i 12. U prosjeku, rekao bih da igram 10 sati, a rekord mi je 37 sati bez prekida. Jedem pred kamerama, a jedina pauza mi je odlazak u toalet. Dogodi mi se da me bole leđa. Trudim se da budem fizički aktivan i u formi kako bih se izborio sa stresom sjedenja u stolici po cijeli dan. Idem u teretanu četiri do pet puta sedmično, imam i ličnog trenera. Pomaže mi i na mentalnom planu”, kaže Alex.

Tvrdi da mu je održavanje discipline kroz igranje i treniranje pomoglo kontrolisati hiperaktivni poremećaj deficita pažnje. (Tuzlanski.ba)