Foto: Tuzlanski.ba

Anthonyju Kulkampu, 33-godišnjem Brazilcu, doktori su prošle sedmice odstranili tumor na mozgu, a kroz višesatnu operaciju on je cijelo vrijeme bio budan i svirao je gitaru.

operacija-mozak-gitara2Svirao je Beatlese i još pet različitih pjesama, no sve je posebno dirnuo kada je na gitari odsvirao pjesmu ‘Emanuel’ koju je napisao za svoj novorođenog sina.

Kulkamp, inače službenik u banci, bio je budan, svirao je i pričao s doktorima tijekom operacije kako bi mu bolje pratili funkcije mozga. Ovo je 19. takva budna operacija u brazilskoj bolnici Nossa Senhora de Conceição u Santa Catarini, prenosi Telegram.hr. Riječ je, naime, o klasičnoj, otvorenoj operaciji mozga tijekom koje je pacijent budan od samog početka pa sve do kraja zahvata.

Kako je ljekar Jean Abreu Machado objasnio to je važno jer hirurg tijekom cijele operacije razgovara s pacijentom i tako kontrolira je li instrumentom ušao u područje mozga čije bi oštećenje značilo gubitak motorike ili govor.

Brazilac je svojim sviranjem toliko oduševio doktore i ostalo osoblje u sali da je čak izveo i bis. Kulkamp profesionalno svira gitaru već 20 godina. Tumor mu je otkriven 15 dana nakon rođenja sina. Tumor mu toliko ugrozio njegovo pamćenje i zdravlje, piše Telegraph, da se nije mogao sjetiti niti koji automobil vozi.

Na ovaj način mogu se bolje proučavati sva područja mozga te se pred anesteziologe stavljaju novi izazovi da održe pacijente budnima a bez boli. Operacija je protekla odlično te je Kulkamp ovih dana otpušten iz bolnice. (Telegram.hr)