U sezoni sadnje, kada bašte oživljavaju, vrtlari sve više posežu za prirodnim metodama njege biljaka.

Jedan od često zaboravljenih, ali izuzetno korisnih kućnih ostataka – ljuske od jaja – postaju neizostavan saveznik u uzgoju paradajza.
Iako naizgled beznačajne, ljuske kriju bogatstvo kalcija, minerala ključnog za zdrav razvoj paradajza. Dodavanjem usitnjenih ljuski prilikom sadnje, vrtlari pomažu biljkama u prevenciji tzv. truleži na vrhovima plodova, problema koji često pogađa paradajz usljed nedostatka kalcija u tlu.
Osim kalcija, ljuske od jaja poboljšavaju strukturu zemljišta, omogućujući bolju drenažu i prozračnost. Iako se razgrađuju sporo, njihovo dugoročno djelovanje doprinosi plodnosti tla, pogotovo kada se redovno koriste u kombinaciji s drugim organskim materijalima.
Vrtlari savjetuju da se ljuske prethodno operu i osuše, a zatim usitne. Tako pripremljene mogu se posuti po površini tla, umiješati u kompost ili direktno staviti u rupu prilikom sadnje.
U eri kada sve više ljudi nastoji izbjeći hemikalije i vještačka gnojiva, ljuske od jaja su odličan saveznik jer su jednostavne i lako dostupne, a korisne više nego što se na prvi pogled čini.