Jezero na Marsu moglo bi da vrvi od mikrobiološkog života
Foto: Tuzlanski.ba

Minerali, koje je pronašao NASA Rover Curiosity, nagovještavaju da je jezero na Marsu sadržalo vodu niskog saliniteta i neutralnog pH koji su pogodni za život, piše "Guardian".

jezero-mars

Curiosity je bušio krater Gejl i pronašao minerale koji su formirani u svježoj vodi i elemente ključne za život. U ogromnom krateru blizu sjevernih ravnica Marsa nekada se nalazilo staro jezero u kome je mogao postojati mikrobiološki život, tvrde NASA naučnici.

Jezero je postojalo više od 100.000 godina na dnu kratera Gejl koji je formiran kada je meteor pogodio tu planetu prije oko 3,7 milijardi godina.

Rezultati analiza uzoraka stijena koje je uradio Curiosity otkrili su prisustvo minerala gline koji su formirani u vodi i pješčane stijene koje je donijela riječna voda koja je curila u jezero.

- Prisustvo ovih materijala nam govori da je voda vjerovatno bila svježa, što znači da je bila mnogo pogodnija za mikrobiološki život. Te stijene su slične onima koje bismo pronašli kada bismo šetali duž obale Dorseta ili Devona - kazao je geolog s Kraljevskog koledža u Londonu i član naučnog tima Curiosity Sandžev Gupta.

NASA tim nije siguran koliko je jezero bilo duboko ili široko, ali pretpostavljaju da je bilo dovoljno duboko da ne presušuje periodično, jer bi to ostavilo tragove pukotina u uzorcima stijena, prenosi Tanjug.

Rover Curiosity, vrijedan 2,5 milijardi dolara, sletio je na Mars u augustu 2012. godine sa zadatkom da istraži da li su na crvenoj planeti nekada postojali uslovi za život.