Mnogi od nas, iz najbolje namjere da očuvaju svježinu, prave jednu tihu kulinarsku grešku – stavljaju paradajz u frižider.

Paradajz je jedna od najomiljenijih namirnica u našim kuhinjama. Koristimo ga u salatama, sosovima, čorbama, pa čak i kao jednostavan međuobrok posut sa malo soli.
Međutim, jedno pitanje izaziva rasprave među domaćicama i ljubiteljima kuhanja: da li paradajz treba držati u frižideru? Odgovor će vas možda iznenaditi – ne, ne treba.
Hladnoća ubija ukus i teksturu
Paradajz je plod koji dolazi iz toplijih krajeva i ne podnosi dobro niske temperature. Kada ga stavite u frižider, hladnoća usporava hemijske procese koji su odgovorni za razvoj arome i ukusa. Rezultat? Paradajz gubi bogati, slatkasti miris i postaje bezličan.
Osim toga, u frižideru dolazi do promjena u teksturi – meso paradajza postaje kašasto i gubi onu prijatnu čvrstinu. Ćelijske membrane pucaju usljed hladnoće, što čini plod vodenastim i manje primamljivim.
Pravilno čuvanje na sobnoj temperaturi
Najbolji način da sačuvate svježinu i ukus paradajza jeste da ga držite na sobnoj temperaturi, dalje od direktnog sunca. Paradajz voli da "diše", pa ga nemojte čuvati u plastičnim kesama – bolje ga je ostaviti u zdjeli ili na tanjiru. Ako je još uvijek nedovoljno zreo, sobna temperatura će mu pomoći da sazri na prirodan način i razvije puni ukus.
Ima li izuzetaka?
Jedini izuzetak kada je frižider opravdana opcija jeste ako je paradajz već sasvim zreo i ne možete ga odmah upotrijebiti – tada ga možete staviti u frižider na najviše dan-dva, ali ga prije konzumacije obavezno izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi bar pola sata, kako bi povratio dio svog ukusa.
Iako frižider čuva mnoge namirnice, paradajz jednostavno nije jedna od njih. Ako želite da sačuvate njegov prirodan ukus, miris i teksturu, najbolje je da ga držite na sobnoj temperaturi.
Na taj način, svaki zalogaj će vas podsjetiti zašto je paradajz toliko svjež, sočan i pun ukusa.