Čaša koja otkriva ima li u piću droge za silovanje (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

'Droga za silovanje' odavno je noćna mora tinejdžera i njihovih roditelja širom svijeta. Međutim, postoji jedan novi proizvod koji je na brz i jednostavan način može detektirati u bilo kojem piću.

drinksavvy

Droga za silovanje' uskoro će se moći detektirati u bilo kojem piću. Bivši student mašinstva, Michael Abramson, koji je i sam nekada bio 'roofied' (drogiran navedenom drogom) uz pomoć dvojice svojih bivših profesora odlučio je krenuti u borbu protiv ovog zla.

Osnovao je kompaniju DrinkSavvy koja proizvodi plastične čaše i slamčice za otkrivanje GHB-a, Ketamina ili Rohypnola, hemijskih sastojaka koji se koriste u proizvodnji 'droge za silovanje'. Princip rada je super jednostavan. Ako se u piću nalazi neki od ovih sastojaka, čaša i slamka će jednostavno - promijeniti boju. Na taj način je konzument upozoren na opasnost koja mu prijeti.

Kampanja za skupljanje investitora završena je uspješno, prikupljeno je više od 50.000 američkih dolara, što je bila ciljana suma i proizvodnja može početi. Abramson je uvjeren kako će njegov proizvod uvelike smanjiti broj silovanja, pogotovo nakon tulumarenja u noćnim klubovima, gdje silovatelji drogiraju svoje žrtve. DrinkSavvy proizvodi na tržištu bi trebali biti dostupni u 2014. godini kada se završe sva testiranja i dobiju potrebne dozvole za masovnu proizvodnju i produkciju. (Dnevnik.hr)