Škotska mljekara daje odvažnu ponudu da proda najskuplju šoljicu kafe u Britanij.
Ogromna je cijena za malu šoljicu kafe, ali vlasnik obećava da neće ostaviti gorak okus jer dolazi sa zaslađivačem: udjelom na farmi mlijeka.
Škotska mljekara nudi ono što naplaćuje kao najskuplji cup o' joe u Velikoj Britaniji: 272 britanske funte (344 dolara) za ravno bijelo - dvostruku čašicu espresa prelivenu slojem parenog mlijeka i kratkotrajno djelo pjenaste umjetnosti, piše ABC News.
Skupa šolja kafe predstavlja zapravo pogodnost za kupovinu akcija u mljekari "Mosgel Organik Deri" (Mossgiel Organic Dairy's), jer osobe koje kupe 34 dionice te farme dobijaju sertifikat za espreso sa mlijekom, koji se može kupiti od ovog vikenda u jednom od 13 kafića u Škotskoj, koji koriste mlijeko iz te mljekare.
"Ova kafa košta skoro 80 puta više od prosječnog espresa s mlijekom u Velikoj Britaniji, ali je mnogo više od običnog divnog pića", rekao je vlasnik Bryce Cunningham.
"Znamo da zvuči suludo, ali kada to razbijete, to je prilično dobar posao. Koliko vrijedi budućnost poljoprivrede?"
Cijena nadmašuje zapanjujućih 265 funti koje je Shot London, kafe bar u otmjenim četvrtima Mayfair i Marylebone, naplatio za bijelu kafu napravljenu od rijetkih mahunarki sa Okinave u Japanu. Telegraf je u aprilu objavio da je to najskuplja kafa u Britaniji.
Prije nego što je pokrenuo promociju kafe, Cunningham je već prikupio više od trećine od 300 hiljada funti koje traži od malih investitora dok pokušava dobiti zajam od 900.000 funti koji će mu pomoći da udvostruči poslovanje i proširi se izvan Škotske i do kafića u Londonu.
Akcionari dobijaju i druge nagrade, kao što su obilasci farme, popusti na dostavu mlijeka i pozivi na posebne događaje. Ali investitorima se također daje standardno upozorenje da bi mogli izgubiti dio ili cijeli novac koji ulažu - osim kafe.
Zakupničku farmu u Mauchlineu, oko 40 kilometara južno od Glazgova, radio je u 18. vijeku pjesnik Robert Burns. Burns, koji se smatra nacionalnim pjesnikom Škotske, pisao je dok je radio na tamošnjim poljima dve godine i njegovo lice krasi svaku staklenu bocu Mossgiel mlijeka.
Cunningham, bivši menadžer servisa za Mercedes-Benz, preuzeo je operaciju 2014. nakon što su mu otac i djed umrli 2014. od neizlječivih bolesti.
Kolaps cijena mlijeka te godine i drugi problemi natjerali su ga da rasproda većinu stada i ponovo osmisli posao kao organsku farmu. On koristi proces za „kuhanje“ mlijeka, umjesto da ga pasterizuje, za koji je rekao da mu daje kremast ukus i teksturu sirovog mlijeka bez rizika po zdravlje.
Todd Whiteford, jedan od vlasnika The Good Coffee Cartel u Glasgowu koji služi skupe šoljice, rekao je da koriste Mossgielovo mlijeko već nekoliko godina. Uprkos "nečuvenim ponudama" konkurenata da se prebace, rekao je da drugi proizvođači mleka ne mogu da pariraju kvalitetu i konzistentnosti koji čine "okrugliji, glatkiji i slađi" kapućino, latte i bela kafa - i bolju umetnost kafe.
“Njihov je najbolji. Svađaću se sa bilo kim oko toga”, rekao je Vajtford.
Međutim, svako ko se odluči da kupi Mossgiel kafu, dobiće istu šoljicu koju drugi kupci Coffee Cartela mogu kupiti za 3,10 funti. Ali Cunningham kaže da će u svakoj otmjenoj šolji biti okus vrline.
„Oni će imati samotranscendenciju da kafa čini veće dobro nego da je možda kupe na drugi način“, rekao je Cunningham.