Foto: Tuzlanski.ba

Kao što se vidi na priloženim fotografijama, neko je utrošio dosta vremena kako bi ukazao na vlastiti patriotizam

vodokotliccc

Opšte je poznato da građani BiH, ali i regiona, koriste svaki mogući medij za potencijalnu raspravu oko vlastitih uvjerenja. Mediji u ovom slučaju su dosta širok pojam, bilo da je riječ o nekom (za temu) totalno irelevantnom video snimku na YouTube-u, ili pak zidu lokalne škole koji služi za precrtavanje tuđih grafita. Čovjek se ipak nerijetko iznenadi izborom medija za međusobna prepucavanja.

Ovaj put riječ je o vodokotliću u muškom WC-u na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Kao što se vidi na priloženim fotografijama, neko je utrošio dosta vremena kako bi ukazao na vlastiti patriotizam, vladanje teorijom i semantikom, ali i problematikom nacionalizma.

vodokotlic2

Inače, skraćenica "BPNP" se odnosi na "Bosanski Pokret Nacionalnog Ponosa" koji poput lokalne Partije Rada (PR), nastoji uz pomoć šaranja po zgradama i vodokotlićima, promovirati kolektivističke ideje fašizma (BPNP), odnosno komunizma (PR).

Promotori obje ideologije vjeruju u svemoć državnog aparata u upravljanju društvom i ekonomijom, tako da ne iznenađuje njihov fetišizam društvenim dobrima (vodokotlići, kipovi, zidovi itd) u svrhu izražavanja vlastitih uvjerenja. Ipak, u konačnici, cilj ove rasprave je krajnje praktičan - zabaviti korisnike WC-a. (Admir Čavalić / Tuzlanski.ba)