Foto: Tuzlanski.ba

Položaj u kojem se nalaze Romi na području Tuzlanskog kantona, ali i čitave BiH nije zadovoljavajući.

romi-tuzla3

Danas su udruženje "Euro-Rom" i Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" iz Tuzle, u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Pedagoškim zavodom Tuzla i Uredom OSCE-a u Tuzli, upriličili svečanost u Domu kulture "Husinska buna" povodom Svjetskog dana Roma, na kojoj su uručili nagrade odličnim i vrlodobrim učenicima romske populacije. Cilj manifestacije jest da se obilježi Svjetski dan Roma, ali i da se pruži motivacija romskoj djeci za obrazovanje.

romi-tuzla4

I dok je jedan dio Romske populacije prigodno obilježavao Svjetski dan Roma, u gradu smo zatekli i one kojima je današnji dan poseban samo zbog toga jer su pronašli prilično ispravne automobilske gume što je prema njihovim riječima "nesvakidašnji pronalazak", a sreća jednako velika poput straha da ih neko ne otme. I dok je jedan dio Romske djeca u Domu kulture "Husinska buna" dobijao priznanja i nagrade za odličan i vrlodobar uspjeh, drugi su bili prezadovoljni činjenicom da su dobili "Zlatnu ribicu".

Djevojčicama sa snimka možemo poželjeti samo jedno: Da im zlatne ribice ispune sve želje u životu!

Svjetski dan Roma obilježava se od 1971. godine kada je 8. aprila u Londonu održan prvi svjetski kongres Roma. Od tada se širom svijeta svake godine 8. april obilježava kao Svjetski dan Roma.

Tuzlanski.ba

HTML Online Editor Sample