Foto: Tuzlanski.ba

Proglašenjem pobjednika i revijalnim nastupom Halida Bešlića, u subotu je na Petrovaradinskoj tvrđavi završen VI Svjetski tamburica fest.

tamburice-tuzla

Pobjednik VI Svjetskog tamburica festa, koji je održan na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu je tamburaški orkestar „Biseri" iz Subotice. Za najboljeg vokalnog solistu izabran je pjevač „Tuzlanskih tamburaša" Muhamed Nalić - Hame, dok je najbolji begešar član pobjedničkog orkestra „Biseri" iz Subotice, Ante Crnković. Najbolji primaš i basprimaš su članovi orkestara iz Hrvatske, „Ringišpil" i „Pleter".

muhamed-naaalic

Nagradu publike osvojio je orkestar „Ringišpil" iz Hrvatske, a žiri sastavljen od medija je za najbolje na Festivalu izabrao „Staro vino" iz Crne Gore, dok je najbolju novu pjesmu izveo orkestar „Mesečina" iz Sombora. Specijalna nagrada za njegovanje tradicije pripala je orkestru „Tamburaši iz Baje" iz Mađarske, a nagradu za najbolji umjetnički izraz dobili su "Mladi tamburaši sa Vrbasa" iz Banja Luke. Prema mišljenju žirija najbolju interpretaciju imao je tamburaški orkestar „Belo Romlje" iz Novog Sada.

tamburaaaasi-tz

Na VI Svjetskom tamburica festu učestvovalo je ukupno 11 tamburaških orkestara iz 8 zemalja. Učešće su uzeli i naši "Tuzlanski tamburaši" i na dostojan način predstavili se novosadskoj publici.

U revijalnom dijelu festivala i ove godine su nastupile velike zvjezde. Publika je prve večeri uživala uz Zvonka Bogdana, dok je druge večeri odličan koncert održao Halid Bešlić uz pratnju tamburaškog orkestra "Romansa" iz Novog Sada. Ove godine publici se predstavio i čuveni Veliki ruski orkestar narodnih instrumenata „Čeljabinsk".

tamburaaasi-tuzlanski2

Osim odlične muzike i atmosfere, ovogodišnji festival je oblježila i sjajna posjećenost – više od 20 hiljada ljubitelja tamburaške muzike prošlo je kroz kapije Petrovaradinske tvrđave.

Pobednike je proglasio stručni žiri festivala, koji su činili prof. Franjo Batorek (HR), prof. mr. Zoran Mulić i Ferenc Kovač (SRB), dr Mark Fory (USA) i Miro Marinković (RS BiH). Festival je održan pod pokroviteljstvom AP Vojvodine i grada Novog Sada. (Tuzlanski.ba)