Tuzlak Nehrudin Čikarić nekada dijete ulice danas vrstan matematičar
Foto: Tuzlanski.ba

Devetnaestogodišnjeg Tuzlaka Nehrudina Čikarića život je još kao dječačića natjerao da se, umjesto u toplom domu, na ulici i pod vedrim nebom bori za koru hljeba.

nehrudin-cikaricBio je jedan od brojne "djece ulice" u Bosni i Hercegovini koja, odbačena od porodice i društva, vrlo često završavaju kao delinkventi zbog teškog načina života. Sreća se Čikariću ipak osmjehnula. Prije trinaest godina obratio se Centru za djecu ulice koji vodi Udruženje "Zemlja djece" Tuzla, gdje je dobio svu potrebnu pažnju. Danas je upravo on jedan od volontera ovog centra koji, kao vrstan matematičar, podučava djecu ulice.

Pažnja i ljubav

- Ulica mi je bila sve, moja kuća, moj život, moje društvo... Bilo mi je veoma teško. Pod vedrim nebom borio sam se za koru hljeba. Sudbina je htjela da me put odvede u Udruženje "Zemlja djece", gdje sam dobio sve što tada, kao petogodišnji dječak, nisam mogao ni zamisliti. Dobio sam pažnju, ljubav, obrazovanje, pa čak i mogućnost da treniram fudbal, o čemu sam uvijek sanjao. Žao mi je djece koja, odbačena od društva, prosjače na ulicama. Koliko mogu, pomažem im u Dnevnom centru u Tuzli i vrata će im uvijek biti otvorena za pomoć - govori nam Čikarić, koji je prekjučer sa štićenicima Dnevnog centra u Tuzli obilježio Međunarodni dan djece ulice.

Prošnja i skitnja

Ovaj dan, koji je ustanovio Konzorcij za djecu, kao vodeća svjetska mreža za zaštitu prava djece, obilježen je u svih sedam dnevnih centara koji djeluju u Tuzli, Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici i Mostaru.

Dijete ulice je ono koje većinu vremena provodi u prošnji i skitnji, radno eksploatisano na ulicama. Vrlo često su izloženi raznim vidovima nasilja, od seksualnog do fizičkog, a u nerijetkom broju ta djeca budu i slučajevi trgovine ljudima. Prema podacima dnevnih centara, u pet gradova zvanično je registrirano skoro 1.000 takve djece. Broj djece na ulici u BiH, nažalost, višestruko je veći.

Zvanično, kao da nisu ni rođeni

- Naš cilj je da djeci koja nam se obrate, pružimo osnovnu pomoć, da ih sklonimo s ulice, usmjerimo ih ka obrazovanju. Radi se o djeci koja većinom nisu čak ni upisana u registar matičnih knjiga rođenih - kazala je Sahiba Srna, pomoćnica direktorice Udruženja "Zemlja djece". (Dnevni Avaz)