Tuzla: Počinju 13. Međunarodni književni susreti „Cum grano salis"
Foto: Tuzlanski.ba

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović u ponedjeljak je održao press-konferenciju na kojoj je najavio da u četvrtak, 5. septembra 2013. godine, počinju 13. Međunarodni književni susreti „Cum grano salis" i dodjela nagrade „Meša Selimović".

cum-grano-peroOvogodišnji književni susreti će biti otvoreni uz obilježavanje 100 godina od rođenja Ćamila Sijarića.

- Prva karakteristika ovogodišnjih književnih susreta jeste ukazivanje poštovanja Miroslavu Krleži, Ćamilu Sijariću, Ivanu Goranu Kovačiću i posebno poštovanje Mirku Kovaču, dobitniku nagrade „Meše Selimović", velikom piscu koji je iznenada preminuo uoči samih književnih susreta - izjavio je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Kazao je da će od sada i ubuduće književne susrete počinjati promocijom romana pisca koji je nagradu dobio prethodne godine. Razlog je što svi u zadnji čas saznaju ime pobjednika, te je kratka prilika da građani i novinari bolje upoznaju autora i nagrađenu knjigu.

Na konferenciji je istaknuto da će prvi dan na književnim susretima biti veče sa Farukom Šehićem, kojem je nagrada Meša Selimović pripala za najbolje djelo u 2011. godini za roman „Knjiga o Uni".

- Ova knjiga Faruka Šehića je ušla u najuži izbor prve nagrade Europske unije za literaturu, a to nam je jako važno, jer ove nagrada podrazumijeva da ova knjiga bude prevedena na sve europske jezike - dodao je Imamović.

Pet naslova romana koji su ušli u uži izbor za dodjeu nagrade „Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2012. godini su: „Dugovečnost" Svetislava Basara (Srbija), „Belladonna" Daše Drndić (Hrvatska), „Planet Friedman" Josipa Mlakića (Hrvatska), „Odlaganje, parezija" Andreja Nikolaidisa (Crna Gora) i „Karnera" Milorada Popovića (Crna Gora).

U sastavu žirija su predsjednik Hadžem Hajdarević, Jagna Pogačnik, Vladimir Arsenić, Pavle Goranović i Faruk Šehić, koji će odlučiti čiji će roman dobiti ovu vrijednu književnu nagradu.

Predsjednik žirija Hadžem Hajdarević kazao je da članovi žirija intenzivno čitaju romane koji su ušli u uži izbor, kako bi se odabrao najbolji objavljeni roman u 2012. godini, na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Međunarodni književni dani će trajati od 5. do 8. septembra 2013. godine, a svečana ceremonija dodjele književne nagrade „Meša Selimović" održat će se 7. septembra u Narodnom pozorištu Tuzla.

PROGRAM 13. MEĐUNARODNIH KNJIŽEVNIH SUSRETA CUM GRANO SALIS

Tuzla, od 5. do 8. septembra/rujna 2013.
 
Četvrtak, 5.9. 2013.
14.00  100 godina od rođenja Ćamila Sijarića- Dom književnosti
19.30 Promocija romana Enesa Karića, „Slučajno čovjek“- Panonika- Arheološki park
20.30 Književno veče sa Farukom Šehićem -Panonika-Arheološki park
 
Petak, 6.9. 2013.
14.00 Promocija knjige Petra Lukovića „Jutro u banci i druge priče“- Bašta Narodnog pozorišta
17.00 100 godina od rođenja Ivana Gorana Kovačića-Atelje Ismet Mujezinović
18.00  Promocija knjige Filipa Davida, „Princ vatre- Sabrane i nove priče“ -Atelje Ismet Mujezinović
 
Subota, 7. 9. 2013.
13.00 Promocija knjige Julijane Matanović „[email protected] iz hrvatske književnosti“-
              Atelje Ismet Mujezinović
14.00  120 godina od rođenja Miroslava Krleže - Atelje Ismet Mujezinović
17.30 Književno veče posvećeno Mirku Kovaču-  Atelje Ismet Mujezinović
20.00 Svečana ceremonija dodjele nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2012. godini na  
             govornom  prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije - Narodno pozorište Tuzla*
 
Nedjelja, 8. 9. 2013.
10. 30 Razgovor  sa dobitnikom Nagrade “Meša Selimović”- Bašta Narodnog pozorišta