Tromjesečna stipendija za školu novinarstva u Berlinu
Foto: Tuzlanski.ba

Prijave i dodatne informacije o programu novinari mogu se naći na siteu www.medien-mittler.de.

Abschied3 kFondacija "Robert Bosch" pozvala je, u saradnji sa Berlinskom novinarskom školom, mlade novinare iz BiH da se prijave na konkurs za tromjesječnu posjetu Njemačkoj tokom koje će upoznati njemački život i stažirati u redakcijama u njemačkoj prijestonici.

Zahtjevi konkursa za program Mediji - međunarodni posrednici 2014 su novinarsko iskustvo i dobro poznavanje njemačkog jezika, a rok prijave je 1. novembar, navode u Fondaciji "Robert Bosch".

Studije i boravak za rad od 1. marta do 31. maja naredne godine u Berlinu uključuju u prvom mjesecu prenošenja znanja o poznavanju njemačkog života, te o odnosima između država i sa EU u obliku razgovora, predavanja i sastanaka "na licu mjesta".

Zatim će uslijediti dva mjeseca stažiranja, u zavisnosti od kvalifikacija i ponude u redakcijama, u štampi, radiju ili TV uredništvu u njemačkoj prijestonici Berlinu.

"Polaznici će naučiti mnogo o njemačkoj dnevnoj radnoj rutini i postaće 'privremeni dopisnici'. Imaće priliku da postanu dio njemačke redakcije i da u isto vrijeme rade i za svoj medij", ističu iz Fondacije "Robert Bosch".

Stipendija iznosi 1.100 eura mjesečno, uz mentora u redakcijskoj kući i podršku u pronalaženju smještaja.

Prijave su otvorene za novinare iz Bjelorusije, Bugarske, Hrvatske, Poljske, Rumunije, Slovenije, Češke, Ukrajine i Mađarske, a prvi put i za novinare iz Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Srbije. (Stipendije.ba)