U toku pripreme za napad na Siriju: SAD trenutno grupiše snage na Mediteranu!
Foto: Tuzlanski.ba

Pentagon pomiče svoje snage bliže Siriji te važe mogućnosti o vojnom uplitanju u građanski rat u toj zemlji, navijestio je tamošnji ministar obrane Chuck Hagel, javlja BBC

napaddy

Nije dao nikakve detalje, ali mediji prenose da je američka mornarica pojačala prisutnost na istočnom Mediteranu. Jučer je Barack Obama komentirao najnovije informacije o korištenju hemijskog oružja u napadu sirijske vlasti te rekao da ga to "jako zabrinjava".

Pentagon prezentira opcije napada na Siriju

RT javlja da, "iako je Obama oprezan kada je u pitanju moguća vojna intervencija, Pentagon provodi 'inicijalne pripreme' za raketni napad na sirijske snage". CBS News je jučer javio da će general Martin Dempsey danas na sastanku u Bijeloj kući iznijeti opcije takvoga napada. U Mediteranu se nalaze četiri broda s bazama za lansiranje raketa velikoga dometa. Iako je jedan od njih trebao otploviti nazad u SAD, posadi je naređeno da ostane u regiji.

Podsjećamo, Obama se našao pod dodatnim pritiskom nakon što su se pojavili snimci navodnog hemijskog napada otrovom sarinom. Snage Bašara al-Asada priznale su da su izvele napad na predgrađe Damaska u srijedu, ali ne i da su koristile hemijsko oružje. Sirijska opozicija tvrdi da su u napadu poginule stotine ljudi.

Obama-tuzan-625Getty

Rusija: Hemijski napad je pobunjenička provokacija

Glavna sirijska saveznica Rusija objavila je da postoje dokazi kako pobunjenici stoje iza napada te je upotrebu hemijskog oružja nazvala "pobunjeničkom provokacijom". Uprkos pozivima mnogih stranih zemalja, zasad nema naznaka da će sirijske vlasti dopustiti UN-ovom timu istraživanje navoda o upotrebi hemijskog oružja.

Međutim, glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandr Lukaševič rekao je da je Moskva pozvala Bašara al-Asada na suradnju s UN-ovim istražiteljima te dodao da je upitno ima li opozicija namjeru UN-ovoj misiji pružiti "siguran pristup mjestu incidenta". "Pojavljuje se mnogo novih dokaza da je ovaj kriminalni čin bio očita provokacija", dodao je.

Obama oprezniji: Teška i skupa intervencija donijet će još gnjeva u regiju

Iako će Pentagon danas prezentovati plan za potencijalni napad, posljednju riječ ima zasad još uvijek oprezniji predsjednik Barack Obama koji je jučer, komentarišući nasilje u Siriji i Egiptu, rekao da SAD treba "razmisliti o uvlačenju u vrlo skupe i teške intervencije koje će zapravo donijeti još gnjeva u regiju". (Index.hr)