U izraelskim udarima širom Pojasa Gaze ubijeno je najmanje 11 Palestinaca, rekli su zdravstveni zvaničnici u enklavi u nedjelju, dok su izraelski avioni bombardovali nekoliko sjevernih, centralnih i južnih područja.

U izraelskim udarima širom Pojasa Gaze ubijeno najmanje 11 Palestinaca
Foto: Fena | Izraelski zračni napadi

Među pogođenim zgradama našla se i škola u kojoj se nalaze raseljene Palestince u Beit Lahiji u sjevernom dijelu pojasa Gaze, u kojoj su četiri osobe poginule, a nekoliko je ranjeno, rekli su medicinari u Gazi.

Izraelska vojska je saopćila da je pogodila militante Hamasa koji su djelovali iz komandnog centra smještenog u kompleksu koji je ranije služio kao škola Um Al-Fahm. Optužila je Hamas za iskorištavanje civilnih objekata i njihovog stanovništva u vojne svrhe, što Hamas negira.

U drugom napadu, tri osobe su ubijene u kući u gradu Gazi, rekli su medicinari. Četiri druge su ubijene u tri odvojena zračna napada u Nuseiratu i Khan Younisu u centralnim i južnim dijelovima pojasa Gaze.

Izraelske snage nastavile su svoje operacije u Rafahu, u blizini granice s Egiptom, i u predgrađu grada Gaze Zeitoun, gdje su snage digle u zrak nekoliko kuća, navode stanovnici i Hamasovi mediji.