Tenzije između Rusije i Velike Britanije zbog Rezolucije o Srebrenici
Foto: Tuzlanski.ba

Rusija i Velika Britanija su izrazile duboko neslaganje o genocidu u Srebrenici, na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u kojoj se traži stav o genocidu nad Bošnjacima ove UN-ove enklave, počinjenom u julu 1995. godine.

Velika Britanija priprema nacrt rezolucije u kojoj se osuđuje "genocid u Srebrenici", dok se u prijedlogu teksta koji je dostavila ruska strana osuđuje "najobiljniji zločin od interesovanja za međunarodnu zajednicu."

Više od osam hiljada ljudi, mahom bošnjačkih muškaraca i dječaka, srpske snage su ubile u julu 1995. godine, što mnogi smatraju najvećim masakrom na evropskom tlu, još od Drugog svjetskog rata.

Nema naznaka da će bilo koja od strana, ruska ili britanska, posustati u svojim stavovima prema rezoluciji koja je najviše uzbunila Srbiju. Srbija je od Rusije zatražila da uloži veto na sjednici Vijeće sigurnosti koja će se održati 7. jula, a na kojoj će se glasati o pomenutoj Rezoluciji.

"Na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici vrijeme je da zastanemo i razmislimo o tome šta smo naučili iz najmračnijeg momenta u historiji UN-a, te da frazu 'Da se ne ponovi' prevedemo u realnost," izjavio je britanski ambasador Matthew Rycroft, zahtjevajući "dalje korake" da se spriječi novi genocid.

Rusija smatra da je ovaj potez britanskim uplitanjem u politiku na Balkanu, dok Velika Britanija tvrdi da se masakr ovih razmjera ne smije ignorisati. Rusija je spremna da razgovara od događanjima u Srebrenici, ali neće odstupiti od trenutnog stava.

Zamjenik ruskog amabsadora u UN-u, Petr Iliichev, kazao je da se nacrt Rezolucije fokusira na samo jedan aspekt, a zanemaruje širu sliku konflikta.