Foto: Tuzlanski.ba

Poznata kao cvjetna bašta Turske, Isparta je u posljednjih nekoliko godina postala popularna destinacija za ekoturizam. Posjetioce očarava svojim živopisnim ružinim vrtovima i poljima lavande, gdje slatki cvjetni mirisi ispunjavaju zrak, a zadivljujuća prirodna čuda ostavljaju bez daha.

Isparta je nezaobilazna destinacija zahvaljujući raznovrsnim sportskim aktivnostima, ukusnoj kuhinji i prelijepim vrtovima. Unutar granica Isparte nalazi se i dio poznate turske oblasti jezera, koja je svrstana među "50 najboljih mjesta za putovanja u 2023. godini".

Zemlja ruža i lavande

U IspartI, poznatom centru za proizvodnju ruža u Turskoj, proizvodi se čak 65% svjetskog ružinog ulja. Iz ruža ovog mirisnog područja nastaju i ukusni jestivi proizvodi poput ružinog slatka i pekmeza, koji se prerađuju u modernim fabrikama. Pored toga, proizvode se i različiti kozmetički proizvodi, uključujući ružinu vodicu, ulje, parfeme i kreme. Godišnja berba ruža, koja se odvija krajem maja i tokom juna, predstavlja pravi praznik kako za stanovnike tako i za posjetioce, donoseći sa sobom slatki miris cvjetnog slavlja.

Osim po velikoj proizvodnji ruža, Isparta je danas poznata i po proizvodnji lavande. Lavandina polja u selu Kuyucak, smještenom u okrugu Keçiborlu, trenutno čine čak 90% proizvodnje lavande u Turskoj. Nakon berbe, lavanda se prerađuje u svježu ili sušenu formu te se pretvara u raznovrsne proizvode poput krema, sapuna, ulja, kolonjskih vodica i drugih proizvoda. Nakon sezone berbe ruža, berba lavande započinje krajem jula i traje do sredine augusta, donoseći još jedan period mirisne magije.

Sjajna zvijezda oblasti jezera

Čari Isparte nadilaze bogate vrtove ruža i lavande, obuhvatajući čitavu oblast jezera – područje u mediteranskom bazenu s nekoliko jezera. Tokom vašeg putovanja kroz Ispartu, možete istražiti veličanstveno jezero Eğirdir, najveće u regiji, kao i slikovito jezero Kovadu, koje je smješteno unutar nacionalnog parka.

U okrugu Eğirdir smješten je grad Eğirdir, poznat i kao "CittaSlow," koji leži na obali istoimenog, prelijepog jezera, okruženog čuvenim voćnjacima jabuka.  Ovdje možete šetati ili voziti bicikl, uživati u izletima čamcem, te ručati svježu ribu u restoranima uz obalu. Na jezeru se nalaze dva ostrva: Can, idealan za kampovanje i izlete, i Yeşil, sa šarmantnim selom, drvenim kućicama i uskim ulicama, poznatim po crkvi Aya Stefanos, važnom hrišćanskom svetilištu. Osim jezera Eğirdir, u okrugu se nalzi drevni dvorac Eğirdir iz istočnorimskog perioda te 800 godina stara džamija Hızırbey.  Jezero Kovada pruža slikovito okruženje s jedinstvenom florom i faunom, dok nacionalni park koji ga okružuje predstavlja omiljeno odredište za fotografisanje prirodnih ljepota, posmatranje divljih životinja, planinarenje i kampovanje.

Historija, priroda i trekking avanture

U srcu oblasti jezera, historija i priroda stvaraju nevjerovatnu pozadinu za trekking avanture. Ovo područje obiluje drevnim gradovima, a pješačke staze pružaju divan način da istražite ta historijska mjesta.

Staze poput Svetog Pavla i Pisidije vode vas kroz arheološka nalazišta pokrajine Isparta. Staza Svetog Pavla, jedna od najdužih u Turskoj, započinje u Pergeu u Antaliji te prolazi kroz slikovit kanjon Yazılı u selu Çandır u Isparti. Ovaj kanjon, oaza zelenila, odaje historijsku važnost kroz svoje drevne hramove i natpise na stijenama. Popularna aktivnost u kanjonu je penjanje po stijenama te uživanje u raftingu na rijeci Göksu.

Staza Svetog Pavla nastavlja kroz drevni grad Adadu te okruge Eğirdir i Yalvaç, završavajući u starom gradu Pisidia Antiocheia.

Nakon posjeta svetim mjestima poput hrama Trajana i hrama Zeusa Megistosa-Serapisa u Adadi, možete otkriti impresivne građevine poput Augustovog hrama, rimskih kupatila i monumentalne fontane u Pisidia Antiocheia, nedaleko od grada Yalvaç, koji je također dio mreže CittaSlow. Antiocheia, mjesto gdje je sveti Pavao održao svoju prvu zabilježenu propovijed, također je poznato po crkvi posvećenoj ovom svecu. Artefakti iz antičkog grada izloženi su u muzeju Yalvaç.

Dok ste u Yalvaçu, ne propustite probati tradicionalna lokalna jela poput Yalvaç hamursuza, napravljenog od maslaca, tahinija i pirea od krompira, te Yalvaç güllaca, desert od tankih kora s punjenjem od skute.

Pisidia, još jedna izuzetna pješačka staza u regiji, pruža priliku da istražite drevnu Adadu, Antioheju i okolne gradove u Isparti. Na ovoj ruti možete otkriti neka od najznačajnijih mjesta poput drevnog grada Sagalassosa. Smješten u četvrti Ağlasun u Burduru, Sagalassos se ponosi Antoninovom fontanom starijom od 1800 godina. Kanjon Köprülü u Antaliji također je mjesto koje vrijedi posjetiti, kao i Selge, smješten unutar granica Nacionalnog parka, te Termessos, jedan od najbolje očuvanih antičkih gradova u Turskoj.