Bivši američki predsjednik Donald Trump sastao se danas s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Trump Toweru u New Yorku, naglašavajući da je vrijeme da se rat u Ukrajini okonča.

Sastanak Trumpa i Zelenskog: Vrijeme je da se okonča rat u Ukrajini
Foto: Platforma X | Donald Trump i Volodimir Zelenski

Tokom kampanje, Donald Trump je više puta kritizirao Zelenskog zbog nesuglasica o načinu završetka rata koji je počela Rusija 2022. godine, piše BBC.

Volodimir Zelenski je izjavio da obojica imaju zajednički stav da rat mora prestati i da Putin ne može pobijediti.

Razgovarali su o detaljima njegovog "plana pobjede". Trump je istakao svoj dobar odnos sa Zelenskim, ali i s Putinom, rekavši da bi, da je ostao predsjednik, rat bio brzo okončan. Također je istakao da je Zelenski "prolazio kroz pakao", kao i njegova zemlja, prenosi Tuzlanski.ba.

Međutim, njihovi odnosi su bili turbulentni. Trump je opozvan 2019. godine zbog pritiska na Zelenskog da mu dostavi kompromitirajuće informacije o Joeu Bidenu.

Iako je Zelenski u SAD-u od nedjelje, njihov sastanak je potvrđen tek sinoć, kada je Trump objavio da je važno imati "osobni kontakt".

Zelenski se također nedavno sastao s Bidenom i potpredsjednicom Harris, razgovarajući o svom planu za pritisak na Rusiju da pristane na diplomaciju.

U međuvremenu, Biden je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini od 7,9 milijardi dolara.

Trump je, s druge strane, sve više kritizirao nastavak američkog finansiranja Ukrajine, nazvavši Zelenskog "najvećim trgovcem na svijetu".

Ovaj susret dolazi uoči američkih predsjedničkih izbora, a neki republikanci smatraju da Zelenski posjećuje SAD kako bi pomogao demokratama.