Saopštenje muslimana i jevreja u Švedskoj: Da demokratiji, ne mržnji
Foto: Tuzlanski.ba

Fondacija Amanah, koja sarađuje s muslimanskim i jevrejskim zajednicama u Švedskoj, i Vijeće jevrejske zajednice Švedske, objavili su zajedničko saopštenje u kojem osuđuju spaljivanje svetih knjiga, javlja Anadolija.

"Duboko smo zabrinuti zbog dešavanja u Švedskoj. Napadi na manjine kao što su jevreji i muslimani su se intenzivirali i normalizirali posljednjih godina", navodi se.

Fondacija Amanah i Vijeće jevrejske zajednice Švedske nakon spaljivanja primjerka Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu objavili su saopštenje pod naslovom "Da demokratiji, ne mržnji!".

"Još jednom smo svjedočili islamofobičnim demonstracijama mržnje na ulicama Švedske. Još jednom je dozvoljeno rasistima i ekstremistima da zloupotrijebe demokratiju i slobodu izražavanja kako bi spaljivanjem primjerka Kur'ana normalizirali mržnju protiv jedne od vjerskih manjina u Švedskoj", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da spaljivanje svetih knjiga označava početak normalizacije mržnje prema jednoj grupi u društvu.

"Isti čin je vršen protiv jevreja u prošlost, a sada i protiv muslimana. Neprihvatanje ove demonstracije mržnje kao izraz prijetnje i provokacije protiv etničkih grupa znači ustvari ignoriranje historije", poručeno je.

Podsjećaju da je jedan od prvih koraka u nastojanju nacista da unište jevrejsku kulturu 1933. godine bilo upravo spaljivanje jevrejskih knjiga.

"Svi znamo šta se dalje dogodilo", navodi se u saopštenju.

"U demokratskom društvu, svaka osoba ima pravo da se osjeća sigurnim i zaštićenim. Ovdje želimo izraziti našu podršku švedskoj muslimanskoj zajednici i jasno staviti do znanja da je bilo kakav čin ili znak predrasuda ili mržnje neprihvatljiv", navodi se na kraju saopštenja.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je u subotu primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije tokom spaljivanja svete islamske knjige.