SAD: Njujorčankama dozvoljena šetnja ulicama u toplesu
Foto: Tuzlanski.ba

U slučaju da pokazivanje grudi izazove veliku pažnju, policajci su dužni da rastjeraju gužvu

New-york-toples

Tokom ovog ljeta stanovnice Njujorka, barem one najsmjelije, moći će da bez ikakvih smetnji šetaju u toplesu gradskim ulicama.

Vlasti Njujorka su nedavno podsjetile policiju da tokom toplih dana žene imaju pravo da, baš kao i muškarci, skinu gornji dio odjeće.

U dopisu poslatom svim policijskim stanicama u gradu, vlasti Njujorka podsjećaju pripadnike snaga reda da šetnja golih prsa ne predstavlja nikav prekršaj ne samo za muškarce, već ni za žene.

Policajci ne treba da kažnjavaju niti privode dame koje će ovog ljeta šetati nage do struka, već da im priteknu u pomoć ukoliko je to potrebno, ističe se u dopisu.

- U slučaju da pokazivanje grudi izazove veliku pažnju, policajci su dužni da rastjeraju gužvu, navodi se u noti čiji je sadržaj objavljen u "Njujork tajmsu", pišu Nezavisne.com.

U Njujorku je još 1992. donijet zakon kojim je ženama dopušteno da hodaju u toplesu u slučaju velikih vrućina. Malo ko od građana, ali i policajaca, međutim, zna za njegovo postojanje.

Želeći da žene podsjeti na to pravo, feministkinja Mojra Džonson je prošle godine šetala naga do pojasa ulicama Njujorka, nailazeći uglavnom na pozitivna reagovanja sugrađana. (Depo.ba)