Ohrabreni švedskim zakonima, neonacisti napadaju Jevreje i muslimane
Foto: Tuzlanski.ba

U Švedskoj, koja spaljivanje Kur'ana tretira kao "slobodu govora", među onima koji imaju koristi od tumačenja ovog prava je nasilni Skandinavski pokret otpora (NRM), najveći od neonacističkih pokreta u zemlji, javlja Anadolija.

U Švedskoj je spaljivanje Kur'ana od strane danskog krajnjeg desničara Rasmusa Paludana tretirano kao "sloboda izražavanja", a u ovoj zemlji neonacisti djeluju ugodno još od kraja Drugog svjetskog rata.

Prema dostupnim izvorima i informacijama u švedskim medijima, pokret koji su 1997. u Švedskoj osnovali neonacistički nacionalisti kao Švedski pokret otpora (SMR), nakon osnivanja finskih ogranaka 2008. i norveških 2011. postao je pokret koji pokriva skandinavsku regiju.

Grupa koja je otvoreno rasistička, antiimigrantska, antisemitska i simpatiše nacističkog vođu Adolfa Hitlera, cilja ne samo na Židove, već i na ljude i grupe koje smatraju ideološki suprotstavljenima, među kojima i muslimane.

Klas Lund, osnivač i prvi vođa SMR-a, osuđen je 1986. godine za ubistvo borca ​​protiv apartheida Ronnyja Landina, koji je reagovao kako bi zaustavio napad neonacista na tri imigranta.

Pojedini članovi američkog Kongresa pozvali su prošle godine da se organizacija doda na popis stranih terorističkih organizacija američkog State Departmenta.

- Organizacija se proširila iz Švedske na skandinavsku regiju

Pronašavši pristaše iz drugih skandinavskih zemalja, pokret je 2008. otvorio podružnice u Finskoj i 2011. u Norveškoj.

Per Oberg, jedan od ključnih članova organizacije u Švedskoj, ušao je u politiku 2014. godine kada je izabran kao neuvršteni kandidat stranke Švedski demokrati (SD) na lokalnim izborima u Ludviki.

Mjesto čelnika organizacije 2015. godine preuzeo je Simon Lindberg, koji ima iskustvo u Nacionalsocijalističkoj fronti (NSF) i Narodnoj fronti.

Organizacija, koja se 2016. godine počela nazivati ​​"Nordijskim pokretom otpora", etablirala se kao najaktivnija švedska ekstremno desna grupa, zauzela je dominantnu poziciju u radikalnom nacionalističkom okruženju.

Nordijski pokret otpora učestvovao je na općim izborima 2018. i 2022., ali nije uspio osvojiti mjesta.

- Želi srušiti demokraciju

Cilj pro-neonacističke grupe, koja sebe vidi kao "revolucionarnu avangardu", je srušiti skandinavske demokracije i zamijeniti ih jedinstvenom i totalitarnom nacionalsocijalističkom državom pod političkim nadzorom i ideološkim vodstvom NRM-a.

Nazivajući se "nacionalsocijalistima", NRM vidi danskog nacističkog ideologa Povla Riis-Knudsena kao glavni izvor inspiracije, kao i Adolfa Hitlera.

Dok biološki rasizam odražava jasnu osnovu njihove politike, antisemitizam predstavlja centralni dio njihove ideologije.

S druge strane, grupa također ima za cilj deportirati "većinu onih koji nisu etnički sjevernoeuropske ili blisko povezane etničke grupe" iz skandinavskih zemalja i poduzimaju akcije u tom smjeru.

- Djelovanje

Prema švedskim dužnosnicima, organizacija je izvodila napade improviziranim eksplozivom u gradu Goteborgu od novembra 2016. Član NRM-a Viktor Melin uhapšen je dok je bombe, od kojih jedna nije eksplodirala, bacao na kafić i dva skloništa za izbjeglice.

Dana 5. januara 2017. pripadnici NRM-a detonirali su bombe ručne izrade ispred skloništa za izbjeglice, ranivši službenika za migracije. Dvadeset dana kasnije, 25. januara, švedske vlasti otkrile su improviziranu eksplozivnu napravu ispred još jednog izbjegličkog naselja. Otkriveno je da je incident povezan s napadom u novembru 2016. godine.

U julu 2017. članovi NRM-a Viktor Melin, Jimmy Jonasson i Anton Thulin osuđeni su na zatvorske kazne.

Jevrejsko udruženje u gradu Umea, u Švedskoj, bilo je "meta svastika" u aprilu 2017., a udruženje zbog tih prijetnji prestalo s radom.

Neonacistički nordijski pokret otpora ciljao je na Židove u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj i na Islandu s antisemitskim kampanjama tokom Yom Kippura, najsvetijeg dana u hebrejskom kalendaru, u septembru 2020.

Napadi članova NRM-a odražavaju dublju, sistemsku predanost i širenje ekstremističke, nasilne ideologije grupe. Članovi treniraju borilačke vještine i obučeni su kako reagirati kada se dogodi nasilje na ulicama.

- Članovi poznati po svojim nasilnim djelima

Mnogi članovi, utemeljitelji i prvi članovi neonacističke organizacije došli su iz ugašenog Bijeloarijevskog otpora (VAM) i njegovog ogranka, Nacionalne mladeži (NU). Početkom 1990-ih, VAM, mreža švedskih neonacista, bila je poznata po organiziranju napada na imigrante i homoseksualce, te financiranju svog nasilja kroz pljačke banaka.

Poznati po svojim akcijama u Švedskoj 2017., nekoliko članova organizacije osuđeno je za niz bombaških napada u Geteborgu tokom zime 2016.-2017.

Čelnici i članovi NRM-a također su izveli nekoliko napada usmjerenih na muslimane oružjem, noževima, sprejom i suzavcem. Neke od ovih napada izveli su Simon Lindberg i drugi čelnici organizacije, koji su prethodno bili osuđivani za prijetnje, pomaganje i poticanje napada.

Grupa se 1990-ih podijelila u nekoliko "bijelih moćnih grupa", među kojima je bila i Nacionalna omladina, koja će kasnije služiti kao pokret mladih Nordijskog pokreta otpora.

Švedska antirasistička organizacija je na EXPO 2016. utvrdila da je 26 posto od 159 najaktivnijih članova organizacije u Švedskoj osuđeno ili procesuirano zbog nasilja ili oružja.

- Zabranjen u Finskoj, ali slobodan u Švedskoj

Neonacistički pokret, koji od 2008. djeluje i u Finskoj, u ovoj je zemlji zabranjen 2020. godine.

Finski Vrhovni sud presudio je u septembru 2020. da je Nordijskom pokretu otpora naređeno gašenje kako bi se zaštitila opća dobrobit društva.

Neonacistički pokret svoje postojanje i djelovanje branio načelima "slobode izražavanja", sud je utvrdio da je organizacija kontinuirano kršila zakon i djelovala protivno prihvaćenim moralnim pravilima poput ljudskih prava i jednakosti.

S druge strane, u Švedskoj ne postoji zabrana ovog pokreta.

- Izvještaj švedske države: Muslimani najveća meta zločina iz mržnje

Prema izvještaju koji je objavilo Nacionalno vijeće za prevenciju kriminala (Bra), povezano sa švedskim Ministarstvom pravosuđa, motiv 55 posto zločina iz mržnje u zemlji tokom 2021. bio je rasizam, dok su izvor 17 posto "vjerska uvjerenja".

Od svih zločina iz mržnje čija su meta bile vjerske grupe, 51 posto su bili islamofobni, 27 posto antisemitski, 11 posto antikršćanski, a 11 posto protiv drugih grupa.

Antisemitski zločini iz mržnje uglavnom se čine na društvenim mrežama i javno dostupnim izvorima, dok su islamofobni uglavnom uznemiravanja.

Dok su 38 posto zločina iz mržnje protiv muslimana bile na meti žene, 22 posto su bili na meti muškaraci. U 31 posto tih zločina bile su usmjerene na grupe, a ne na pojedince.

- Antisemitizam se "normalizira" kako krajnja desnica povećava svoju moć

Na izborima u septembru 2022. u Švedskoj krajnje desni Švedski demokrati (SD) povećali su svoju stopu glasova na 20,5 posto.

SD, koji je osnovan 1998. godine,postao najveći blok desničarskih stranaka s golemom većinom u parlamentu, konakon što je više od jednog među svakih pet Šveđana glasalo za SD.

To dokazuje da je ekstremno desna ideologija ponovno u porastu u zemlji, dok su slični antisemitski slučajevi u porastu.

Antisemitizam se "neugodno normalizira", pokazalo je istraživanje koje je provela Agencija Europske unije (EU) za temeljna prava (FRA) na više od 16.000 ljudi iz 12 zemalja članica EU-a.

Oko 40 posto ispitanika iz Švedske izjavilo da su doživjeli antisemitsko uznemiravanje u pet godina prije ankete, dok je gotovo trećina (30 posto) ispitanika izjavila je da su doživjeli antisemitsko uznemiravanje unutar 12 mjeseci.

Dužnosnici židovskih organizacija u Švedskoj također izražavaju zabrinutost zbog antisemitizma koji se "normalizirao" kako krajnja desnica jača u zemlji.

U izjavi nakon posjete Međunarodnog nezavisnog stručnog mehanizma Ujedinjenih naroda (UN) Švedskoj u novembru 2022., Švedska bi trebala "pojačati napore u borbi protiv sistemskog rasizma" i "usredotočiti se na strategije za vraćanje povjerenja između policije i manjinskih grupa".