Od vrućine u Evropi na autoputevima počeo pucati asfalt
Foto: Tuzlanski.ba

Talas vrućine posljednjih nekoliko dana u dijelovima Njemačke, s temperaturom iznad 30 stepeni Celzijusa, izazvao je pucanje i podizanje dijelova površine “autobanova”.

Zatvorene su tri trake auto-puta A1 sjeverno od Hamburga, između Bad Oldeslea i Bargtehajda, što utiče na oko 70.000 vozača.

Dijelovi auto-puta A10 kod Berlina takođe su zatvoreni početkom ove sedmice, a timovi za održavanje i policija nadziru promjene stanja na auto-putu A9 u Saksoniji-Anhaltu, zapadno od Berlina, koji je takođe oštećen.

Takvo oštećenje, nazvano “ekspanzija”, javlja se kada betonske ploče nemaju dovoljno prostora za širenje na toploti. One tada guraju jedna drugu, zbog čega pucaju, uzdižu se i drobe. Betonski auto-putevi su time najviše ugroženi, naročito ako na njima već ima sitnih oštećenja, kakvi su stariji putevi, u Njemačkoj.

Njemački automobilski klub (ADAK) pozvao je saveznu vladu da donese dugoročnu strategiju i poveća investicije.

“Kratkoročne mjere se već sprovode na dionicama koje su najugroženije. Ali to ne sme da bude zamjena za temeljan remont koji je potreban većini autoputeva”, rekao je portparol ADAK-a. (Tuzlanski.ba)