Njemačka: Policija tokom pretresa stana pronašla arsenal municije i oružja
Foto: Tuzlanski.ba

Tokom racije u njemačkom gradu Minhenu snage sigurnosti pronašle su u kući veliki arsenal oružja, uključujući tri ručne bombe, javlja Anadolija.

Za 55-godišnjim osumnjičenikom, koji se smatra članom grupe Carski građanin (Reichsbürger), izdan je nalog za hapšenje od strane tužilaštva u Minhenu u sklopu istrage o ubistvu dvojice saobraćajnih policijaca u januraru, u mjestu Kusel.

Navedeno je da je osumnjičeni prethodno dijeljenjem na Twitteru, uključujući i montaže fotografija policajaca ubijenih u Kuselu, odobravao ubistva i pokušavao narušiti ugled ubijenih policajaca.

Policija nije pronašla osumnjičenog tokom pretresa njegove kuće u Minhen-Neuhausenu, ali je zaplijenila veliki arsenal u kojem su se nalazile tri ručne bombe, noževi, vatreno oružje i municija.

Prema izvještaju njemačkih obavještajnih službi, broj ljudi koji se smatraju njemačkim Reichsburgerima je oko 23.000.

Oko 2.100 članova ove grupe spremno je na nasilje, ne priznaje Njemačku kao legitimnu državu, a neki njezini članovi drže se ideje njemačkog carstva pod monarhijom, dok su drugi pronacistički orijentirani. Neki članovi također smatraju da je Njemačka još uvijek pod vojnom okupacijom.