Njemačka odlučila: Migranti iz EU će tek nakon pet godina boravka steći pravo na socijalnu pomoć
Foto: Tuzlanski.ba

Njemački parlament Bundestag prihvatio je prijedlog zakona po kojem će građani zemalja članica Evropske unije ubuduće u Njemačkoj tek nakon pet godina boravka steći pravo na socijalnu pomoć, saopšteno je danas.

"Tek nakon pet godina stalnog boravka u Njemačkoj građani ostalih EU zemalja stiču pravo na temeljnu ili socijalnu pomoć", saopštio je Bundestag. Tzv. temeljna pomoć je pomoć za one osobe koje su radno sposobne i u potrazi su za zaposlenjem, a socijalna pomoć je pomoć osobama koje, uglavnom iz zdravstvenih razloga, ne stoje na raspolaganju tržištu rada, prenosi Hina.

Nakon što je Savezni socijalni sud u Kaselu krajem prošle godine donio odluku po kojoj stranci iz ostalih zemalja EU stiču pravo na socijalnu pomoć nakon pola godine boravka u Njemačkoj, savezna vlada je odlučila produžiti taj rok, što je parlament sada i potvrdio. Strancima iz EU-a je i dalje dopušteno da, nakon što su u Njemačkoj radili i ostali bez posla, primaju neku vrstu nadoknade, bilo da se radi o podršci za nezaposlene ili o socijalnoj pomoći. (Tuzlanski.ba)