Njemačka očekuje milion izbjeglica ove godine, u Mađarsku ušlo rekordnih 5.809 migranata u jednom danu
Foto: Tuzlanski.ba

U nedjelju je u Mađarsku ilegalno ušlo 5.809 osoba što je rekordan broj migranata koji su u jednom danu ušli u tu zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Od početka izbjegličke krize u Mađarsku je ušlo oko 195.000 migranata. Mađarska policija saopštila je da je u subotu ilegalno ušlo 4.330 osoba, a u ponedjeljak do osam sati ujutru još 3.280.

Mađarske vlasti nadaju se da će smanjiti broj migranata koji ulaze u njihovu zemlju nakon što završe izgradnju četiri metra visokog zida na granici sa Srbijom.

Migranti koji ulaze u Mađarsku uglavnom žele da se preko ove zemlje domognu Austrije i Njemačke, a kasnije i ostalih bogatijih zemalja Evropske unije.

Sigmar Gabriel, vicekancelar Njemačke rekao je da očekuje da će ove godine u njihovu zemlju ući milion migranata.

Gabriel u pismu, koje je uputio članovima Socijaldemokratske partije, navodi: “Sve ukazuje da nećemo imati 800.000 migranata kako je procijenilo nadležno ministarstvo, nego da će taj broj biti milion.”

Gabriel je u istom pismu pozvao ostale zemlje Evropske unije učine više za rješavanje izbjegličke krize. Njemačka je zemlja koja je do sada primila više migranata od bilo koje druge evropske zemlje. (Tuzlanski.ba)