Portparol Vlade kaže da će Njemačka snabdjeti Ukrajinu dodatnim kapacitetima protivvazdušne odbrane, dronovima, municijom i rezervnim dijelovima.

Njemačka najavila paket vojne pomoći Ukrajini od 400 miliona eura
Foto: Anadolija | Rat u Ukrajini

Njemačka će poslati Ukrajini dodatnih 400 miliona eura u oružju kako bi ojačala vojne kapacitete Kijeva, rekao je portparol Vlade Steffen Hebestreit u četvrtak, javlja Anadolu.

"Njemački parlament (Bundestag) pristao je da poveća sredstva za vojnu podršku Ukrajini za oko 400 miliona eura. Ovo će omogućiti kupovinu dodatnih sredstava protivvazdušne odbrane, tenkova, dronova, municije i rezervnih dijelova, što će efikasno ojačati ukrajinske oružane snage u odbrani svoje zemlje", rekao Hebestreit.

Odbor za budžet njemačkog parlamenta odobrio je finansiranje nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao zapadne saveznike da pojačaju vojnu podršku usred pojačanih ruskih napada na ključnu infrastrukturu zemlje.

Prema zvaničnim podacima od početka rata u februaru 2022. Njemačka je isporučila ili namijenila Ukrajini oružje u vrijednosti od 28 milijardi eura.

Vojna pomoć je uključivala napredno naoružanje i opremu kao što su borbeni tenkovi Leopard 2, protivavionski tenkovi Gepard, borbena vozila Marder, sistemi protivvazdušne odbrane Patriot i IRIS-T.