Foto: Tuzlanski.ba

Predstavnici muslimanskih, kršćanskih i jevrejskih zajednica okupili su se na iftaru, prekid posta tokom ramazana, svetog mjeseca muslimana, u srijedu u New Yorku, javlja Anadolija.

Domaćin iftara, koji je upriličen u Turskoj kući (Turkevi), bio je generalni konzulat New Yorka uz podršku Turske Direkcije za komunikacije.

Stalni predstavnik Turkiye pri UN-u ambasador Sedat Onal rekao je da je sretan što okuplja ljude različitih vjera pod krovom Turske kuće.

"Ramazan je vrijeme za muslimane da razmišljaju i mole se kako bi ojačali sve vrste zajednica, ali je i vrijeme za dijeljenje i saosjećanje sa onima koji su manje privilegirani", rekao je Onal.

Generalni konzul Republike Turkiye u New Yorku Reyhan Ozgur rekao je da je ovaj iftar dokaz prijateljstva koje se razvilo među vjernicima tri glavne religije.

"Ove godine smo dočekali ramazan sa tugom zbog zemljotresa koji se dogodio 6. februara u Kahramanmarasu", rekao je Ozgur navodeći da je fascinantno vidjeti empatiju i solidarnost ljudi iz različitih sredina prema žrtvama zemljotresa.

Iftaru su, između ostalih, prisustvovali Miguel Angel Moratinos, visoki predstavnik za Savez civilizacija Ujedinjenih nacija, predsjednik njujorškog odbora rabina Joseph Elie Weinstock i potpredsjednik Joseph Potasnik, američki nadbiskup Elpidophoros i imam Shamsi Ali.