Najveća platforma za trgovinu kriptovalutama privremeno zaustavila isplate bitcoina
Foto: Tuzlanski.ba

Binance, najveća svjetska digitalna platforma za trgovinu kriptovalutama, je prije nekoliko minuta objavio da privremeno pauzira isplate u bitcoinu zbog, kako navodi, "zastoja transakcije". Osnivač i izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao prvo je tvitao da će problem biti riješen u roku od trideset minuta.

Međutim kasnije se ispravio i rekao: "Vjerovatno će popravljanje ove situacije potrajati malo duže od moje početne procjene." Dodao je da "ovo utiče samo na bitcoin mrežu" i da "vlasnici još uvijek mogu povući bitcoin na drugim mrežama poput BEP-20".

"Sredstva su SAFU", dodao je. SAFU je skraćenica za "Fond sigurnog kapitala za korisnike", što je fond koji je Binance osnovao 2018. godine kako bi zaštitio korisnike i njihova sredstva.

Bitcoin oštro pao

Ova vijest dolazi u trenutku kad je bitcoin pao za više od 10 posto, odnosno ispod 24.000 dolara po komadu i potonuo na najnižu razinu od decembra 2020. godine. Najveću kriptovalutu na svijetu pogodili su makroekonomski problemi, uključujući i nevjerovatnu inflaciju.

Također, ova vijest uznemirila je kriptosvijet i zbog jutrošnje vijesti o prekidu svih transakcija, a najbitnije isplata, firme Celsius koja nudi usluge zaključavanja kriptoimovine, na što daje određen postotak kamate. U saopćenju koje su poslali navode da su pauzirali sve "isplate, zamjene i prijenose između računa zbog ekstremnih tržišnih uslova "te da ovo rade kako bi" Celsius danas stavili u bolju poziciju da s vremenom ispoštuju svoju obvezu", odnosno da korisnicima omoguće sve transakcije. Celsius je jedna od najvećih firmi iz domene tih usluga. (index.hr)