Govoreći na 79. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), Abbas je govorio u izraelskim napadima na Gazu, kao i aktuelnim napadima na Libanon.

Mahmoud Abbas: Zaustavite genocid i ubijanje djece i žena i prestanite slati oružje u Izrael
Foto: Anadolu Agency | Mahmoud Abbas

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da je Izrael vrši genocid nad libanonskim narodom.

Podsjetio je da je 75 posto Gaze uništeno i postalo neprepoznatljivo, a hiljade ljudi poginulo, Abbas je rekao: "Zaustavite izraelske zločine u Gazi i na Zapadnoj obali, zaustavite ubijanje djece i žena, zaustavite genocid i prestanite slati oružje u Izrael. Ovo ludilo se ne može nastaviti."

Osvrćući se na poziv izraelskog krajnje desnog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben Gvira da se izgradi sinagoga u Mesdžid Al-Aksi, Abbas je rekao da Aksa i okolina pripadaju muslimanima.

Abbas je rekao da su više puta ranije upozoravali da je okupirana palestinska država na mjestu eksplozije i da se ta eksplozija dogodila 7. oktobra, dodajući da su pozvali da se sjedne za pregovarački sto na osnovu rješenja dvije države, ali umjesto da se sluša glas razuma, Izrael je počinio genocid u Gazi. On je rekao da je Izrael počeo i još uvijek čini ratne zločine pred očima međunarodne zajednice.

Vezani članak Izraelski zračni napadi na Liban: Među 650 poginulih najmanje 50 djece i 95 žena

"Izrael sada napada bratski libanonski narod. Izraelska vlada vrši genocid nad libanonskim narodom. Izrael treba da zaustavi rat u Palestini i Libanonu", rekao je Abbas.

Abbas se osvrnuo na odluku koju je Palestina podnijela Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, temeljenu na savjetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde (ICJ) od 19. jula, koji je izraelsku okupaciju palestinskog teritorija proglasio nezakonitom i zahtijeva da Izrael prekine svoju prisutnost u okupiranim područjima u roku od 12 mjeseci. Zahvalio je zemljama koje su glasale za prijedlog zakona.

Abbas je također zahvalio aktivistima koji podržavaju Palestinu.

"Zahvalni smo onima koji organiziraju demonstracije podrške Palestini širom svijeta, uključujući SAD i zapadne zemlje. Također smo zahvalni aktivistima koji su riskirali svoje živote da bi došli u Palestinu. Ovom prilikom s rahmetom odajemo počast tursko-američkoj državljanki Aysenur Ezgi Eygi. Palestinski narod neće zaboraviti stav gospođe Aysenur, koju je ubila izraelska okupatorska vojska", poručio je Abbas.