Foto: Tuzlanski.ba

Prvu osobu kojoj je dijagnosticiran koronavirus Wuhan u Sjedinjenim Državama liječi nekoliko medicinskih radnika i robot.

"Robot, opremljen stetoskopom, pomaže ljekarima da preuzmu čovjekove vitalne stanice i komuniciraju s njim kroz veliki ekran", kazao je doktor George Diaz, šef odjela za zarazne bolesti u Providence Regionalnom medicinskom centru u Everettu u Washingtonu za CNN.

Čovjeku, koji ima oko 30 godina, u ponedjeljak je dijagnosticiran koronavirus. U početku je 19. januara otišao na kliniku za hitnu njegu te je osoblju rekao da je zabrinut zbog moguće pojave simptoma novog koronavirusa jer je nedavno otputovao u Wuhan u Kini.

"Na međunarodni aerodrom Seattle-Tacoma stigao je 15. januara, prije nego što su na američkim aerodromima počeli bilo kakvi zdravstveni pregledi", saopćili su američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Doktor Diaz kazao je da je stanovnik okruga Snohomish u četvrtak bio u stabilnom stanju te da ostaje u izolaciji. Dodao je i to da upotreba robota minimizira izlaganje medicinskog osoblja zaraženom čovjeku.

Zvaničnici zdravstvene službe u Washingtonu u četvrtak su potvrdili da su u kontakt sa 43 osobe koje smatraju "bliskim kontaktima" 30-godišnjeg muškarca, koji su identificirali ljude s kojima je komunicirao otkako se vratio iz Wuhana u Kini. Ti će se kontakti svakodnevno nazivati ​​i aktivno nadgledati zbog znakova bilo koje bolesti.

"Pacijent je u bolnicu stigao u posebnoj izolovanoj loži zvanoj ISOPOD i liječen je u izolovanom dijelu s dva kreveta, udaljenom od saobraćajnih dijelova bolnice", rekao je ljekar.