Peking snažno osuđuje atentat, vjerujući da takve prakse ozbiljno krše osnovne norme međunarodnih odnosa.

Kina podržala Iran u odbrani suvereniteta
Foto: X.com | Wang Yi

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je u nedjelju da je ubistvo lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu potkopalo proces pregovora o prekidu vatre u Gazi.

"Kina se odlučno protivi i oštro osuđuje atentat, vjerujući da takva praksa ozbiljno krši osnovne norme međunarodnih odnosa, ozbiljno narušava suverenitet, sigurnost i dostojanstvo Irana, direktno podriva proces pregovora o prekidu vatre u Gazi i utiče na regionalni mir i stabilnost", rekao je Yi u telefonskom razgovoru s vršiocem dužnosti iranskog ministra vanjskih poslova Alijem Bagherijem, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Yi je rekao da je Kina uvijek podržavala sve strane u zaštiti njihovih legitimnih prava i interesa, posebno podržavajući Palestinu u obnavljanju legitimnih nacionalnih prava.

"Imperativ je da međunarodna zajednica treba formirati zajedničke snage kako bi pozvale sve strane u sukobu da ozbiljno provedu relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti i stvore uslove za postizanje sveobuhvatnog i trajnog primirja u Gazi što prije", navodi se u saopštenju.

Vezani članak U Teheranu ubijen politički vođa Hamasa

Wang Yi je dodao da Kina podržava Iran u odbrani svog suvereniteta, sigurnosti i nacionalnog dostojanstva u skladu sa zakonom, kao i napore Teherana da održi regionalni mir i stabilnost te je spreman održati blisku komunikaciju s Iranom.

Bagheri je objasnio stav Irana o ubistvu Haniyeha, navodeći da će Teheran "odlučno braniti nacionalni suverenitet, sigurnost i teritorijalni integritet, a istovremeno će biti posvećen održavanju regionalne sigurnosti i stabilnosti".

Haniyeh je ubijen u Teheranu 31. jula nakon što je dan ranije prisustvovao inauguraciji predsjednika Masouda Pezeshkiana.

Hamas i Iran optužili su Izrael da je izvršio Haniyehovo ubistvo, dok Tel Aviv nije potvrdio niti negirao odgovornost.

Iran je obećao "oštru kaznu" za Izrael zbog Haniyevog ubistva na iranskom tlu.