Predsjednik Joe Biden pozitivan je na Covid-19, remeteći ključni događaj u kampanji koji je trebao osigurati podršku latino glasača u kritičnom trenutku izbora.

Joe Biden pozitivan na koronu u ključnom trenutku kampanje za reizbor
Foto: Joe Biden Facebook | Blagi simptomi koronavirusa

Američki predsjednik Joe Biden (81) ima blage simptome Covida-19 i primio je prvu dozu antivirusnog lijeka Paxlovid, prema riječima njegovog doktora.

"Osjećam se dobro", rekao je Biden, koji je u potpunosti vakcinisan. To je rekao novinarima u srijedu u Las Vegas prije nego se ukrcao u Air Force. On se uputio u svoju rezidenciju u Delaveru. Predsjednik će se tamo samoizolirati u skladu sa smjernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Biden i njegovi saradnici su u više navrata navodili da je fizički spreman u predizbornoj kampanji kao demonstraciju snage demokratskog kandidata, pokušavajući da uguše rastuću zabrinutost unutar stranke, ali i cijele američke javnosti.

Nejasno je gdje i kada je Biden dobio Covid-19. Ali iznenadna dijagnoza će ga staviti iza zatvorenih vrata u vrijeme kada su demokratski poslanici tražili da ga vide na bini.

Biden ima "simptome gornjih disajnih puteva, uključujući rinoreju (curenje iz nosa) i neproduktivan kašalj, uz opću slabost", navodi se u bilješci njegovog doktora koju je dostavila sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

CDC preporučuje boravak kod kuće sve dok zaražena osoba ne bude bez temperature – bez lijekova za snižavanje temperature – najmanje 24 sata, a simptomi se popravljaju 24 sata kasnije. Zatim preporučuje nošenje maske pet dana nakon toga.

Bidenova sposobnost

Što se tiče Bidenovog rasporeda u narednim danima i njegove sposobnosti da ostane angažiran, zvaničnik Bijele kuće rekao je za CNN da je predsjednik ranije imao Covid-19 i da je prošao kroz te zaraženost obavljajući posao preko video linka. Nešto slično treba očekivati ​​u narednim danima, rekao je zvaničnik. Izvor kampanje odvojeno je rekao za CNN da će se Bidenova kampanja prilagoditi i učiniti što je više moguće na daljinu.

Biden je prošlog vikenda bio i u svojoj rezidenciji Rehoboth Beach u Delawareu, pozivajući ključne grupe zakonodavaca, od kojih neki i dalje gaje duboku zabrinutost u vezi njegove održivosti kao kandidata. Atentat na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, čini se, stavio je na pauzu javne pozive Bidenu da se povuče kao pretpostavljeni kandidat stranke. Ali vratili su se kada je Biden ove sedmice ponovo krenuo u kampanju.

Samo nekoliko sati prije nego što je Bijela kuća objavila Bidenovu dijagnozu Covid-19, predstavnik Kalifornije Adam Schiff, kandidat za Senat i bivši predsjedavajući obavještajne službe Predstavničkog doma, postao je najistaknutiji izabrani demokrata koji je javno pozvao predsjednika da odustane od utrke.

Stranka ostaje u fluktuaciji oko puta naprijed usred strahova da, u svjetlu njegovog katastrofalnog učinka u debati prošlog mjeseca, Biden ne može pobijediti Trumpa i rizikuje da sruši demokrate u novembru.

Trump će formalno prihvatiti nominaciju GOP-a za predsjednika na ovosedmičnom Republičkom saboru u Milwaukeeju.