Senator iz Ohaja JD Vance, u srijedu je službeno prihvatio republikansku nominaciju za mjesto potpredsjednika, rekavši da će raditi na tome da građane Amerike "stavi na prvo mjesto".

JD Vance prihvatio nominaciju republikanaca za potpredsjednika SAD-a: Joe Biden je zeznuo stvar...
Foto: Anadolu Agency

"Stojim ovdje ponizan i preplavljen sam zahvalnošću što mogu reći da službeno prihvatam vašu nominaciju za potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Vance tokom prvog obraćanja na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milwaukeeju, Wisconsin.

Vance, 39, počeo je govoriti o politici Joea Bidena, rekavši da je demokratski predsjednik oštetio gradove poput njegovog rodnog grada, kao i one u Pennsylvaniji i Michiganu.

"Nekako je investitor iz New Yorka po imenu Donald J. Trump bio u pravu po svim ovim pitanjima, dok je Biden pogriješio... Joe Biden je zeznuo stvar, a moja zajednica je platila cijenu", rekao je.

Rekao je da su SAD preplavljene jeftinom kineskom robom, jeftinom stranom radnom snagom i u narednim decenijama smrtonosnim kineskim fentanilom, naglašavajući da su zemlji potrebni lideri "koji bi Ameriku stavili na prvo mjesto".

Vance je također naglasio da će administracija pod Trumpom pečatirati sve više proizvoda s oznakom Made in USA u fabrikama i stavljati ljude da rade prave proizvode za američke porodice.

“Zaštitićemo plate američkih radnika i spriječiti kinesku Komunističku partiju da gradi svoju srednju klasu na leđima američkih građana", rekao je.

Također je rekao da će se pobrinuti da američki saveznici dijele teret osiguranja svjetskog mira.

"Zajedno ćemo poslati našu djecu u rat samo kada moramo. Ali kao što je predsjednik Trump pokazao eliminacijom ISIS-a, kada udaramo, udaraćemo snažno. Zajedno ćemo građane Amerike staviti na prvo mjesto, bez obzira na boju njihove kože. Učinićemo Ameriku ponovo velikom", dodao je Vance.

Također je skrenuo pažnju na razlike u mišljenjima, rekavši da bi moglo doći do neslaganja oko toga kako najbolje oživjeti američku industriju.

"To je u redu. U stvari, to je više nego dobro. Ali nemojte zaboraviti da je razlog zašto ova ujedinjena Republikanska stranka postoji, zašto to radimo, zašto nam je stalo do tih velikih ideja i te velike istorije je taj što želimo da ova nacija napreduje", rekao je Vance.

Vance se zakleo na vjernost Trumpu, obećavajući da će biti potpredsjednik koji se sjeća svojih korijena i neumorno radi za sve Amerikance.

"Gospodine predsjedniče, nikada neću uzeti zdravo za gotovo povjerenje koje ste mi ukazali. I kakva je čast pomoći da se ostvari izvanredna vizija koju imate za ovu zemlju. Sada se obavezujem svakom Amerikancu, bez obzira na vašu stranku, daću vam sve što imam“, zaključio je.

Trump je u ponedjeljak najavio da će Vance biti njegov potpredsjednik 2024. godine, prvog dana Republikanske nacionalne konvencije kada ga je stranka formalno nominovala za svog predsjedničkog kandidata uoči predsjedničkih izbora u novembru.