Nasralah je ubijen u masovnom izraelskom zračnom napadu u petak na sjedište grupe u južnom predgrađu Bejruta.

Izrael napada Liban, pritiskajući Hezbolah nakon što je ubio njegovog vođu
Foto: Anadolu Agency | Nema kraja napadima

Izrael je u nedjelju pogodio više ciljeva u Libanu, pritiskajući Hezbolah koji podržava Iran s još napada nakon što je zadao ogroman udarac ubivši vođu grupe, Sayyeda Hassana Nasrallaha.

Izraelska vojska je saopćila da su zračne snage "pogodile desetine terorističkih ciljeva Hezbolaha u Libanu, uključujući lansere koji su bili usmjereni prema izraelskoj teritoriji, strukture u kojima je skladišteno oružje i dodatnu terorističku infrastrukturu Hezbollaha".

Mornarica je presrela projektil koji se približavao Izraelu iz područja Crvenog mora, a još osam projektila koji su dolazili iz Libana palo je na otvorenim područjima, navodi se u jutarnjem saopćenju.

Vezani članak Hezbollah zvanično potvrdio smrt vođe Hassana Nasrallaha: 'Nastavljamo borbu protiv Izraela'

Nasralah je ubijen u masovnom izraelskom zračnom napadu u petak na sjedište grupe u južnom predgrađu Bejruta. Bio je to veliki udarac za Hezbolah i Iran, uklanjanjem utjecajnog saveznika koji je pomogao da se Hezbolah izgradi u oslonac mreže savezničkih grupa Teherana u arapskom svijetu.

Izrael je objavio njegovo ubistvo u subotu, a Hezbolah je kasnije potvrdio njegovu smrt.

U svom saopćenju, Hezbolah je objavio da će nastaviti da se bori protiv Izraela i da je nastavio da gađa raketama na njega, uključujući i salvu u nedelju ujutro.

Nasralahova smrt završila je traumatično dvije sedmice za Hezbolah, počevši od detonacije hiljada komunikacijskih uređaja koje su koristili njegovi članovi. Općenito se pretpostavljalo da je Izrael izveo tu akciju, ali nije potvrdio ili demantirao.