Foto: Tuzlanski.ba

U poslijepodnevnim satima policija se, kako javljaju turski mediji, povukla s trga u Taksimu

istanbul-neredi

Policija je počela da se povlači sa centralnog istanbulskog Trga Taksim, poprišta dvodnevnih nasilnih sukoba organa reda sa demonstrantima koji se protive planovima vlasti za rekonstrukciju trga, prenose svjetske agencije.

Kako javlja agencija France press, nekoliko hiljada demonstranata preplavilo je ovaj dio grada pošto je policija uklonila juče postavljene barikade i počela da se povlači sa trga.

U međuvremenu, predsjednik Turske Abdullah Gul apelovao je da prevlada zdrav razum i da se uspostavi mir pošto su protesti zbog rekonstrukcije trga dostigli "zabrinjavajući nivo".

istanbul1-zastava2

Gul je u saopštenju, takođe, pozvao policiju da ne primenjuje prekomernu silu. S druge strane, premijer Erdogan, koji je ranije danas pozvao demonstrante, koji protestuju od 28. maja, da se hitno raziđu, priznao je da je tokom intervencije policije bilo slučajeva "ekstremnog" reagovanja protiv demonstranata i da će oni biti istraženi.

istanbul36

- Tačno je da je bilo nekih grešaka, ekstremnog reagovanja policije - rekao je Ergodan nakon dvodnevnih sukoba policije i demonstranata u Istanbulu, u kojima je, prema informacijama medicinskih radnika, povrijeđeno blizu 1.000 ljudi, a nekoliko ljudi izgubilo vid pošto je pogođeno kanisterima suzavca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u međuvremenu je saopštilo da će se pokrenuti postupak protiv policajaca koji su upotrebili prekomernu silu.

Zbog događaja u Turskoj i broja povrijeđenih u sukobima sa policijom zabrinutost je izrazio i State Department, dok su Amnesty international i Evropski parlament posebno zabrinuti zbog prekomjerne upotrebe sile protiv demonstranata i ističu da takvo reagovanje samo podstiče širenje protesta. (TR / Agencije / Foto: AP)