Elon Musk se složio s objavom na X-u da Jevreji 'potiču mržnju prema bijelcima'
Foto: Tuzlanski.ba

Složivši se s antisemitskom objavom na društvenoj platformi X, Elon Musk je podržao tvrdnju da jevrejske zajednice potiču “mržnju protiv bijelaca”.

“Jevrejske zajednice guraju upravo onu vrstu dijalektičke mržnje protiv bijelaca za koju tvrde da žele da je ljudi prestanu koristiti protiv njih”, stoji u objavi na X-u  od srijede poslijepodne.

Post se također pozivao na “horde manjina” koje su preplavile zapadne zemlje, što je popularna antisemitska teorija zavjere, prenio je CNN.

“Rekli ste pravu istinu”, odgovorio je Musk.

Antisemitsku teoriju zavjere da Jevreji žele dovesti manjinsko stanovništvo bez dokumenata u zapadne zemlje kako bi smanjili bijelu većinu u tim nacijama zastupaju internetske grupe mržnje, a ponavlja je i Robert Bowers, osuđeni ubica 11 vjernika u sinagogi Drvo života u Pittsburghu iz 2018. godine. Bio je to najsmrtonosniji napad na Jevreje u američkoj historiji.

Musk je u narednim objavama rekao da ne vjeruje da se mržnja prema bijelcima proteže “na sve jevrejske zajednice”. No rekao je da Liga protiv klevete (ADL) “nepravedno napada većinu Zapada, uprkos tome što većina Zapada podržava jevrejski narod i Izrael. To je zato što ne mogu, prema svojim načelima, kritizirati manjinske grupe koje su njihova primarna prijetnja”.

Nije jasno na šta je Musk mislio. Antisemitski incidenti u Sjedinjenim Državama dosegnuli su rekordni nivo 2022., prema ADL-u. Iako je ADL saopštio da porast antisemitizma nije uzrokovan samo jednom grupom, organizacija je primijetila da se antisemitska aktivnost koju koordiniraju bijele rasističke grupe udvostručila prošle godine, prema reviziji iz marta.

Ipak, Musk je sugerisao da ADL promoviše rasizam protiv bijelaca.

“Duboko sam uvrijeđen porukama ADL-a i svih drugih grupa koje de facto guraju antibijelački rasizam ili antiazijski rasizam ili rasizam bilo koje vrste”, rekao je. “Dosta mi je toga. Prestanite odmah”, poručio je Musk ADL-u.

X i ADL nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

ADL je kritičan prema X-u, posebno otkako je Musk preuzeo kontrolu nad ovom platformom prije više od godinu dana. ADL, Centar za suzbijanje digitalne mržnje i slične organizacije izvijestile su o porastu govora mržnje na X-u tokom prošle godine – otkrića koja je Musk kritizirao ili poricao.