Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas je u govoru u Evropskom parlamentu, uoči glasanja o njezinom drugom mandatu na toj funkciji, najviše govorila o sigurnosti i konkurentnosti kontinenta, osudivši u njemu posjetu mađarskog premijera Moskvi, i pozvala na "prestanak krvoprolića u Gazi".

Dan odluke za Von der Leyen: Objavila veliki plan za Evropu
Foto: Anadolu Agency

Ona je u svom obraćanju u EP-u uoči glasanja rekla kako je pred Evropom izbor "želi li biti oblikovana događajima i svijetom oko nje ili će se ujediniti i sama graditi svoju budućnost".  "Evropa ne može kontrolisati diktatore i demagoge širom svijeta, ali može odabrati očuvati svoju demokratiju", rekla je von der Leyen u govoru o "demokratskim snagama" suprotstavljenim demagozima i populistima. 

Von der Leyen u svom prijedlogu programa najavila je "Komisiju investicija". Na prvoj plenarnoj sjednici 10. saziva Evropskog parlamenta u Strasbourgu naglasila je da evropska konkurentnost treba veliki poticaj te da je potrebno manje birokracije i "mikroupravljanja" kako bi se poslovanje olakšalo.

Najavila je nastavak zelene tranzicije EU prema čistim energentima, poput vodika, i politike zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena.

Drugi naglasak stavila je na sigurnost kontinenta, pozivajući na formiranje evropske odbrambene unije. Kazala je kako evropske države premalo ulažu u svoju odbranu te kako pritom njihova sigurnost previše ovisi o drugima, misleći pritom na Sjedinjene Države. 

Evropa ostaje uz Ukrajinu

U govoru je osudila nedavnu posjetu Moskvi Viktora Orbana, premijera Mađarske, koja trenutno predsjeda EU-om. Njegova samoprozvana "mirovna misija" bila je zapravo misija "smirivanja" Putina.

Putin je dva dana kasnije usmjerio ruske avione na dječju bolnicu u Kijevu, "što nije bila pogreška, nego poruka svima nama", rekla je Von der Leyen, pa kazala da Evropa mora dati jednako jasnu poruku: "Stajat će uz Ukrajinu koliko god je potrebno." Istovremeno, Evropa će nastaviti s uspješnom tranzicijom od "prljave" ruske energije, poručila je. 

Evropa će snažnije zaštititi i vanjske granice, rekla je, najavivši da će se broj pripadnika Frontexa na granicama u njezinom novom mandatu utrostručiti, na njih 30 hiljada. Ona želi udvostručiti i broj zaposlenika Europola kako bi se ta policijska agencija osnažila. 

Mir u Gazi

"Krvoproliće u Gazi mora stati odmah", izjavila je Von der Leyen u EP-u i najavila snažniju finansijsku pomoć "učinkovitoj" palestinskoj samoupravi. "Previše djece, žena i civila izgubilo je živote u izraelskom odgovoru na teror Hamasa", rekla je i pozvala na održiv mirovni sporazum. 

Naglasila je da je rješenje s dvije države najbolja opcija za sigurnost i Palestinaca i Izraelaca. 

Von der Leyen je u Strasbourgu govorila i o proširenju Unije kao "glavnom prioritetu" njezine Komisije, kazavši da je ono moralno pitanje. Proširenje će se temeljiti na individualnim zaslugama, a države kandidatkinje pritom će imati punu podršku EU-a, tvrdi Von der Leyen.

U svom dugom obraćanju dotaknula se niza tema poput ekonomske nejednakosti, epidemije mentalnih bolesti i umjetne inteligencije. Istaknula je i nužnost ostvarivanja istinske ravnopravnosti žena i muškaraca, počevši od primanja i mirovina.

Nakon njezinog govora slijedi glasanje o njezinom novom mandatu na čelu Evropske komisije.