Studenti iz BiH moći će studirati u Saudijskoj Arabiji
Foto: Tuzlanski.ba

„Imaće besplatan smještaj, zdravstveno osiguranje, besplatno školovanje plus džeparac, besplatne karte svake godine za posjetu domovini, mislim da je ovo dobra šansa za bh studente....

saudi-arabi1

Sistem stipendiranja Kraljevine Saudijske Arabije predstavljen je danas rektorima, dekanima, profesorima i studentima svih bh.univerziteta. Iako su studenti iz BiH i prije odlazili na studiranje u ovu zemlju, od ove godine, osim islamskih studija i arapskog jezika, otvorena je mogućnost i ostalih obrazovnih polja, ali ne i medicine i zdravstvenih studija. Uslovi koji se nude bh. studentima jednaki su onim koji imaju i domaći.

Kraljevina Saudijske Arabije svake godine uloži više od 20 % državnog budžeta u obrazovanje. Najveći dio sredstava ide za naučna istraživanja, inovacije i patentiranje. Značajna sredstva izdvajaju se i za stipendiranje stranih studenata. I to onih najboljih, prenosi Citaj.ba

A svi programi usklađuju se sa zahtjevima tržišta. Zbog toga je ove godine za bh. studente proširen program stipendiranja. Studenti koji žele nastaviti školovanje u Kraljevini moraju imati visok prosjek ocjena i motivaciju za napredovanje. Sve ostalo je briga Saudijske Arabije.

„Imaće besplatan smještaj, zdravstveno osiguranje, besplatno školovanje plus džeparac, besplatne karte svake godine za posjetu domovini, mislim da je ovo dobra šansa za bh studente", rekao je za TVSA prof.dr KHALED ADDAMIGH, direktor Kulturnog centra „Kralj Fahd".

Iako zainteresovani za studiranje, studenti jednako zanimanje nisu pokazali za medije. Malo je onih koji su željeli govoriti o svojim očekivanjima.

Univerziteti Saudijeske Arabije, po svim svjetskim rang-listama, u samom su vrhu po kvaliteti. Čak 43 % akademskog osoblja nisu Saudijci. Ovdje rade profesori iz 63 države svijeta.

Svi zainteresovani studenti mogu se direktno prijaviti na jedan od 23 državna fakulteta ili u ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije u našoj zemlji.