Reportaža: Nezapamćena invazija navijača BiH na „Žilino Polje" (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Slovaci osjećajte se kao kod svoje kuće

slovacka-bih

Misija Žilina uspješno je okončana, nastavak kvalifikacija dočekujemo kao prvi u grupi, a od plasmana na Svjetsko prvenstvo dijele nas još dije utakmice (Lihtenštajn i Litva) u kojima nam trebaju pobjede kako bi sami odlučili o svojoj sudbini.

15. oktobar kada igramo posljednju kvalifikacionu utakmicu sa Litvanijom mogao bi biti dan ispisan zlatnim slovima u BiH popraćen nezapamćenim slavljem, jer naši ZMAJEVI će biti dio najveće fudbalske svjetske smotre u Brazilu naredne godine.

Nakon neočekivanog poraza u Zenici na Bilinom Polju od Slovačke, uslijedila je utakmica na kako su ga navijači BiH od milja nazvali stadion u Žilini „Žilinom Polju".

Slovački mediji prije utakmice upozoravali su građane Žiline i vlasnike ugostiteljskih objekata, super marketa i prodavnica da budu na oprezu jer su navijači BiH poznati po huliganizmu i izazivanju incidenata te da se očekuje između 6.000 i 7.000 navijača BiH. Takođe su apelovali da stanovnici Žiline ostanu kod svojih kuća i da smanje kretanja vjerovatno strahujući za sigurnost i bezbjednost.

E pa gospodo, navijači Bosne i Hercegovine nisu došli krasti, razbijati i lupati nego su došli poderati grla i dlanove kako bi bili 12-ti igrač reprezentaciji BiH. Došli su po 3 boda koja su i uzeli i odnijeli ih u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon što su hiljade navijača iz svih dijelova BiH bukvalno okupirali trgove u Žilini, Slovaci su priznali da nikada ništa slično nisu doživjeli te su fascinirani patriotizmom naših navijača. U šali su naši naši navijači govorili „Slovaci osjećajte se kao kod svoje kuće".

Sat vremena prije početka utakmice stadionom u Žilini grmilo je „Bosnom behar probeharao, Ko ne skače mrzi Bosnu, Bosna je šampion, Hoćemo pobjedu....."

Džeko, Pjana, Spaha, Vedo, Miske, Salihović, i ekipa znali su da igraju za nas ključnu utakmicu, od prve minute izvršen je pritisak na gol Slovačke i stvoreno nekoliko prilika ali nije bilo sreće da postignemo toliko željeni pogodak.

Besplatan tuš hladnom vodom navijačima BiH priredio je Hamsik u 42. minuti, iako je domaća reprezentacija postigla pogodak stadion je zanijemio.

Taman kada su svi na stadionu pomislili da nema ništa od pobjede i kako će uzalud biti pređen put od oko 1.500 km, neopisivu radost navijačima BiH pogotkom u 70. minuti donosi Ermin Bičakčić. U 76. minuti u igru je ušao novajlija u reprezentaciji BiH Izet Hajrović koji za svega dvije minute na terenu postaje junak nacije. U 78. minuti Hajrović odigrava dupli pas sa Ibiševićem nakon čega sjajnim šutem lijevom nogom šalje projektil prema golu Slovačke, golman Mucha je savladan a na „Žilnom Polju" proradio je „vulkan".

12 minuta kao 12 godina

Posljednih 12 minuta utakmice i 3 minute sudijske nadoknade bile su duge kao godine, izdržali smo, pobjedili ostali na prvom mjestu i otključali vrata Brazila sad samo treba ta vrata otvoriti i zakoračiti preko praga.

Nakon šta je uslijedio posljednji sudijski zvižduk, Žilina je „eksplodirala" uspjeli smo dobiti ključnu utakmicu, Hajrović je pokazao da je sasvim zasluženo pozvan da bude dio jedne od najboljih reprezentacija svijeta u ovom trenutku, aplauz, pjesma, osmjeh, kilometri koje je trebao proći na povratku kući su bili najmanje važni. Odmah se krenulo sa planovima i dogovorima za operaciju Litva.

Papetu i Zmajevima jedno veliko HVALA na pobjedi, a svim navijačima na stadionu u Žilini kapa do poda za atmosferu, fer i korektno navijanje i ponašanje. (Tuzlanski.ba)