Srbija je uputila protestno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda i predsjedniku Generalne skupštine UN-a nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio da srbijansko rukovodstvo prijeti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Srbija uputila pismo generalnom sekretaru UN-a zbog izlaganja Denisa Bećirovića
Foto: Screenshot | Obraćanje tokom Generalne skupštine UN-a

Bećirović je to rekao u svom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku 25. septembra, kada je naglasio da velikodržavne aspiracije Srbije prema teritorijama drugih zemalja u regiji predstavljaju suštinski razlog zbog kojeg su BiH i zapadni Balkan izloženi novim opasnostima.

"Srbija nije prijetnja miru, već je usmjerena ka budućnosti, što izaziva nelagodu kod onih koji žele vratiti regiju u mračnu prošlost. Stav Srbije je da se mora uložiti napor kako bi se, umjesto poticanja starih strahova, stvorila politička klima za pomirenje, saradnju i trajni mir u regiji zapadnog Balkana", navedeno je u pismu.

🇺🇳 Ovdje, za govornicom Generalne skupštine UN-a, javno želim upozoriti svjetsku javnost da rukovodstvo Republike Srbije...

Posted by Dr. Denis Bećirović on Thursday, September 26, 2024

U protestnom pismu se također naglašava da je političko rukovodstvo Srbije kontinuirano i u svakoj prilici izražavalo podršku teritorijalnom integritetu BiH, te su stoga Bećirovićeve optužbe da Srbija predstavlja prijetnju zlonamjerne.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Marko Đurić izjavio je da Bećirović "svojim djelovanjem maligno pokušava narušiti dejtonski poredak unutar BiH, a Srbiju optužiti pred međunarodnom javnošću, čime pokazuje da mu nije stalo do regionalne saradnje".

„Bećirović je pred Generalnom skupštinom UN-a govorio bez platforme koju je odobrilo Predsjedništvo BiH, čime je prekršio zakone vlastite zemlje", navedeno je u pismu, uz dodatak da Srbija ostaje čvrsto opredijeljena za mir, dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju.