Pronađena sva tri nestala dječaka pa jedan opet nestao
Foto: Tuzlanski.ba

U nacionalnoj evidenciji nestalih osoba našla su se tri dječaka, nestala u razmaku od nekoliko dana.

Jučer navečer objavljeno je da je u Zagrebu nestao 14-godišnjak, porijeklom s dubrovačkog područja. Osim njega, u evidenciji nestalih ovih su se dana našla još dva dječaka, jedan s područja Zagreba i jedan iz Rijeke. Aktiviran je sistem za potragu, tražila se pomoć, no sve je sretno završilo. Policija je raspisala potragu, da bi se ispostavilo da su neki od njih odlučili produžiti zimske praznike i ne vratiti se u dom. Pronađeni su živi i zdravi, javlja Nova TV.

"Dobio sam informaciju da je jedan od tih dječaka naš štićenik koji se nije vratio u našu ustanovu nakon školskih praznika. Mi smo stupili u kontakt s centrom i stupili smo u kontakt s majkom. On bi danas trebao biti na putu prema ustanovi", izjavio je Božo Vrkljan, direktor Centra za pružanje usluga doma socijalnog rada Dugave.

No, tokom dana se ime jednog od trojice nestalih dječaka ponovo pojavilo na stranici Nestali.hr. Navodi se da je danas ponovno nestao u Zagrebu.

Vezano | U samo dva dana u Hrvatskoj nestala tri 14-godišnjaka, porodice mole za pomoć

Zašto djeca nestaju i šta se događa kad se prijavi nestanak

Rijetko dolazi do nestajanja djece, najčešće je to bijeg od kuće ili iz doma.

"Nerijetko se dogodi da u jednom danu imamo raspisanu objavu realiziranu, dijete se pronađe i dijete se ponovo udalji iz ustanove u kojoj je smješteno", izjavila je Anita Matijević iz Odjela za maloljetničku delinkvenciju.

Kada se prijavi nestanak osobe, policija kreće na posao.

"Naravno da se prate kretanja uređaja koje dijete koristi, ali i obavlja klasičan policijski posao razgovaranja i prikupljanja informacija", kažu iz policije.

Jedan od razloga za bijeg je i početna prilagodba na život u domu.

"Zaljubljenost, loš uspjeh u školi, možda neslaganja s drugim korisnikom. Sklonost skitnji, avanturizam, nedostatak i internet izazovi gdje djeca dovode sebe u opasnost, razloga je mnogo", objašnjava Vrkljan.