Praksa rerzervisanja mjesta na plažama smeta mještanima i porodicama s djecom u brojnim turističkim mjestima, no rijetko gdje se nešto poduzima po tom pitanju.

Nesvakidašnji slučaj na hrvatskoj obali: "Onima koji su rezervisali mjesto na plaži pokupili stvari"
Foto: Ilustracija

U Trbinju, u Hrvatskoj nema rezervacije plaže.

Gradonačelnik Marko Grubelić i ove godine je organizovao akciju uklanjanja peškira i ostalih stvari kojima ljudi pokušavaju sačuvati mjesto na plaži. Oni koji učine ovo djelo platiti će kaznu.

"Vraćamo peškire, prostirke, ležaljke i rasklopne stolice. Samo mali detalj. Vraćamo, u zamjenu za lične podatke, kako bismo poslali uplatnicu na adresu za neovlašteno korištenje pomorskog dobra. Od 11:00 do 13:00 se javiti u odjel komunalnog redarstva", napisao je gradonačelnik na zvaničnom Facebook profilu.

"Visina kazne i do 260 eura"

Ovo nije prvi put da se u Tribunju uklanjaju "rezervacije" na plaži, u tom mjestu je to praksa već godinama. 

"Na svim plažama postoje višejezične table kojima upozoravamo kupače kako takvo ponašanje nije dozvoljeno. Riječ je o prekršaju Komunalnog reda Općine Tribunj i kazne idu do čak 260 eura. Kako ministarstvo još nije provelo edukaciju za pomorske redare, mi nastavljamo s primjenom Komunalnog reda i naši redari redovito prikupljaju rekvizite ostavljene na plaži s namjerom ‘rezervacije’ prostora, a potom gosti ujutro dolaze po njih. Najviše me veseli kada vidim da porodice s djecom ujutro dolaze na plažu i imaju gdje staviti svoju opremu za kupanje i sunčanje", rekao je Grubelić za Šibenski portal.